ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κομισιόν: Ισχνή καπιταλιστική ανάκαμψη για το 2015, με ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου

Οριακά ενισχυμένους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προβλέπει για το 2015 στην Ευρωζώνη, και συνολικά στην ΕΕ, η Κομισιόν με τις «Χειμερινές Προβλέψεις 2015», ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει και σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες γύρω από τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η «αναβάθμιση» των εκτιμήσεων της Κομισιόν, σε σχέση με τις προηγούμενες, οφείλεται στα αποτελέσματα που αναμένουν από τη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και τη διοχέτευση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις μέσω του «πακέτου Γιούνκερ. Συμβάλλουν επίσης και «εξωγενείς» παράγοντες, όπως η ραγδαία υποχώρηση των τιμών στην Ενέργεια, εξέλιξη, που με τη σειρά της, συμπιέζει το κόστος παραγωγής των βιομηχάνων, αλλά και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.
Σε κάθε περίπτωση η επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί και ενταθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη (...). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις της σε τρία βασικά μέτωπα: τις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική ευθύνη. Η υλοποίηση εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη. Και εκεί θα κριθούν τα αποτελέσματά μας».
Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η αβεβαιότητα, όσον αφορά τις υφιστάμενες οικονομικές προοπτικές, έχει αυξηθεί». Κάνει αναφορά στις «γεωπολιτικές εντάσεις, τη νέα αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσα σε ένα πλαίσιο αποκλίσεων νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, και στην ατελή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» και επισημαίνει πως μια «παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού θα ήταν επιζήμια για τις αναπτυξιακές προοπτικές».
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, για το 2014 διαμορφώνεται για το σύνολο της Ευρωζώνης ισχνός ρυθμός ανάκαμψης 0,8% έναντι υποχώρησης 0,5% το 2013. Για το 2015 εκτιμά αύξηση 1,3% (από 1,1% στην προηγούμενη εκτίμηση) και 1,9% (από 1,7%) για το 2016.
Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,5% (από 1,3%) για το 2015 και 2,1% (από 2%) για το 2016.
Για τη Γερμανία προβλέπει 1,1% για το 2015 και 1,8% για το 2016. Αντίστοιχα για τη Γαλλία 0,7% και 1,5% και για την Ιταλία 0,6% και 1,1%.
Στα άλλα κέντρα, προβλέπονται ρυθμοί ανόδου: ΗΠΑ 3,1% και 3,2%, Ιαπωνία από 1% και για τα δυο χρόνια, Κίνα 7,1% και 6,9%. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,8% και 4,1%.
Η ελληνική οικονομία
Σε ότι αφορά στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις για τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης. «Η αβεβαιότητα επισκιάζει την ανάκαμψη» έχει τίτλο η έκθεση για την Ελλάδα, ενώ να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις.
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα, ο Επίτροπος Οικονομίας Π. Μοσκοβισί τόνισε πως η «προοπτική για την ανάπτυξη για την Ελλάδα βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα». Ομολογείται δηλαδή το γεγονός ότι οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάκαμψης βασίζονται στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη -κάτω από όρους και προϋποθέσεις- θα διαμορφωθεί το 2015 στο 2,5% (από 2,9% στην προηγούμενη εκτίμηση) και το 2016 στο 3,6% (από 3,7%).
Η επίσημη ανεργία εκτιμάται στο 25% για το 2015 και στο 22% για το 2016.