ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Σόιμπλε: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Γ. Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο, συμφωνούμε με το 60 - 70% του υφιστάμενου προγράμματος

Την ανάγκη της τήρησης των δεσμεύσεων και του συμφωνημένου προγράμματος για να πετύχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι χρόνος για να διαπραγματευτεί ιδιαίτερα το ζήτημα του χρέους, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το 60 - 70% του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που και η ίδια θέλει να εφαρμόσει. 
«Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει πρέπει να τηρούνται, απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εκφράζοντας την πάγια θέση της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονίων και των συμφωνιών από τα κράτη - μέλη. Προσθέτοντας ότι «θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο», συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνομιλεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι παρότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, μένουν πολλά να γίνουν ακόμη και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, «θα πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η άποψη των ψηφοφόρων των άλλων κρατών (...) Αν οι υποσχέσεις γίνονται σε βάρος τρίτων, πιθανόν δεν είναι ρεαλιστικές».
Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία, έσπευσε πάντως να εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στο απαράβατο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, λέγοντας πως «δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία κοινή ευρωπαϊκή λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΕΕ. Δεν συζητήσαμε το χρέος, απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ' αυτή την αέναη κρίση».
Επιχειρώντας να διατηρήσει το κλίμα προσδοκιών, παρέπεμψε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για περισσότερο χρόνο, δηλώνοντας πως «η ΕΕ μπορεί να περιμένει λογική, προτάσεις που δεν στηρίζονται στην προώθηση του ενδιαφέροντος του μέσου Έλληνα, αλλά του μέσου Ευρωπαίου (...) Είμαστε σε ετοιμότητα για μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δουλεύουν (...) Αυτό που ζητούμε είναι χρόνος. Μια μικρή περίοδο χρονική για να παρουσιάσει η κυβέρνηση ολοκληρωμένες προτάσεις (...) Αυτό που θέλουμε είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως τα τέλη του Μαΐου, που θα δώσει χρόνο ώστε να κάνουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας και να φτάσουμε μετά σε μια συμφωνία που θα θέλαμε να ονομάσουμε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη και την Ελλάδα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». 
Υπογραμμίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν είναι το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις που «φταίνε», αλλά ο τρόπος που υλοποιήθηκαν και αναφερόμενος συγκεκριμένα τόνισε: «Δεν έχει να κάνει με το ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να αποποιηθεί εντελώς. Θα έλεγα ότι το 60 - 70% των όσων βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα αφορούν μέτρα τα οποία και εμείς θέλουμε να λάβουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η βύθιση της οικονομίας και η διαφθορά, που είναι τα βασικά προβλήματα».
Τέλος, εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά με μία σειρά μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ζητώντας μάλιστα την τεχνική βοήθεια της Γερμανίας σε αυτό τον τομέα.