Την απόφαση τους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη επιβεβαίωσαν η ελληνική κυβέρνηση και οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ.
Στην επταμερή συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα αποφασίστηκε ότι θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup, ακόμα και εντός της εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα καταθέσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων.
«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται στην κοινή δήλωσε που εξέδωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Εurogroup μετά τη συνάντηση.
«Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν» προσθέτει το κοινό ανακοινωθέν.
Στη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ότι η συζήτηση ήταν ήρεμη και συλλογική. «Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε. Συμπλήρωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Για την εκταμίευσης των δόσεων, σημείωσε πως θα εξαρτηθεί από την θετική αξιολόγηση αυτών των προτάσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Ο Φρανσουά Όλάντ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης. Επίσης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από δημοσιονομικής απόψεως, καθώς και ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.
Παζάρια μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεση να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Θέλοντας να συσκοτίσει το ακριβές περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, ισχυρίστηκε πως έγινε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την πέμπτη αξιολόγηση, ούτε το mail Χαρδούβελη. Ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση της συγκυβέρνησης να καταθέσει και να υλοποιήσει τις δικές της αναδιαρθρώσεις, προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό αστικό κράτος, υπογράμμισε πως επαναβεβαιώθηκε η διάθεση όλων των πλευρών να εργαστούν, ώστε το συντομότερο να υπάρξει η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα προχωρήσει άμεσα στην προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται στην πιο ακραία φτώχεια και παράλληλα είναι συνδεδεμένα με το τσάκισμα κάθε κοινωνικού επιδόματος που αφορούσε ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και εφόσον το Eurogroup εγκρίνει τη λίστα, αναμένεται να αποδεσμευτεί η δόση. Όπως υποστήριξε, στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν και χρονοδιαγράμματα. Στη συνέχεια αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων.
Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη την οποία η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα προβλέπει ότι θα διατηρηθούν όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά «μνημονιακα» μέτρα, καθώς και ότι θα «εμπλουτιστούν» με νέες μεταρρυθμίσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παζαρεύει ώστε η λίστα των μεταρρυθμίσεων να υπηρετεί ένα μείγμα που θα ευνοεί περισσότερο το ντόπιο κεφάλαιο, ενώ ο λαός δεν θα δει καμία ανακούφιση αφού θα παραμείνει σε ισχύ ο πυρήνας των μέτρων της «μνημονιακής περιόδου.
Πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν ανέφεραν ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η επταμερής συνάντηση επιβεβαίωσε την πάγια θέση της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να εξέφρασε ενόχληση για την ρητορική που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και για τη στάση της απέναντι στα «τεχνικά» κλιμάκια.