ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ενας νεκρός από πυρκαγιά στο πλοίο «Χάι Σπιντ 5» - Δήλωση του Χρ. Κατσώτη

Ένας νεκρός άνδρας εντοπίστηκε από την πυροσβεστική στη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης σε έκταση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Μάρτη, στο πλοίο «Χάι Σπιντ 5», στο Μώλο της ΔΕΗ στη Δραπετσώνα.
Το πλοίο βρίσκεται εκεί για εργασίες μετασκευής, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 13 οχήματα με 40 πυροσβέστες καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο. 
Πάντως, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έγινε ταυτοποίηση των εργαζομένων στα συνεργεία επισκευής, καθυστέρησε η ταυτοποίηση του πληρώματος που έπρεπε να γίνει με ευθύνη εταιρείας.  Το απόγευμα η «HELLENIC SEAWAYS» ανακοίνωσε ότι νεκρός  είναι  ο προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος του πλοίου.
Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για το αν λειτούργησαν ή αν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν όλα τα συστήματα πυρασφάλειας (fire, σπρίγκλερ κλπ). 
Στο χώρο του εργατικού δυστυχήματος μετέβησαν άμεσα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 
Δήλωση του Χρήστου Κατσώτη
Σε δήλωσή του για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ναυπηγοπεισκευαστικό μόλο της Δραπετσώνας, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Ως ΚΚΕ εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηλεκτρολόγου, ο οποίος απανθρακώθηκε απ' αυτό το εργατικό ατύχημα.
Μιλήσαμε με τον επικεφαλής του λιμενικού, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλος νεκρός στο καράβι. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να διερευνηθεί εξονυχιστικά και το καράβι. Βεβαίως τονίζουμε και πάλι την ανάγκη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να μη θρηνούμε θύματα. Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και βεβαίως στην εργοδοσία, που δεν παίρνει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία κοστίζουν, όμως χάνονται ζωές εργαζομένων κάθε τόσο».
Ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ
«Μακρύς είναι ο κατάλογος των θυμάτων από ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους, στο βωμό της κερδοφορίας του εφοπλιστικού "Μινώταυρου".
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "HIGHSPEED V", στον επισκευαστικό μώλο της Δραπετσώνας, στην προσπάθεια καταπολέμησης της πυρκαγιάς, εγκλωβίστηκε και βρήκε τραγικό θάνατο ο ηλεκτρολόγος του πλοίου.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και η ναυτιλιακή εταιρεία "HELLENIC SEAWAYS", αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα του πληρώματος (crew list), δυσχεραίνοντας την προσπάθεια για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των μελών του πληρώματος.
Τεράστιες οι ευθύνες του ΥΝΑ και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, ενώ γίνονται ακόμα βαρύτερες οι ευθύνες τους γιατί από το τραγικό γεγονός του "NORMAN ATLANTIC" και σε άλλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καμία έκθεση συμβάντων δεν έχει δοθεί, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, για να συγκαλύπτουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οι ναυτεργάτες, το εργατικό κίνημα, επιβάλλεται να οργανωθούν και να αγωνιστούν για συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.
Να απομονωθούν οι "Κασσάνδρες" που αναγορεύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου ως ύψιστο νόμο, σε βάρος της προστασίας των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».