ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Ανοίγει δρόμο για νέα πολεμική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή «Αναγκαία» η «στρατιωτική δράση», λένε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που συνυπογράφει η ελληνική κυβέρνηση

Δρόμο για μια νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή ανοίγει η ΕΕ, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Εχει σ' αυτό τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναζητά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μέσα από τη συμμετοχή και σε τέτοιες, άκρως επικίνδυνες για τους λαούς, ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω όσα αποφασίστηκαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Χουντής.
Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την «περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ όπως και για την απειλή του ISIL/Da'esh» (τζιχαντιστές), τονίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη (...) στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIL/Da'esh». Καλλιεργώντας το υπόβαθρο για ανάληψη παραπέρα δράσης ενάντια στους τζιχαντιστές, το Συμβούλιο τονίζει ότι το ISIL «θέτει μια σαφή απειλή για τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή, μια απειλή για την ευρύτερη διεθνή ασφάλεια και απευθείας για την Ευρώπη. Υποστήριξε τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας και σε βάρος των πολιτών μας στο εξωτερικό. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα σχετικά εργαλεία της για να αντιμετωπίσει την απειλή που ISIL/Da'esh και τη βίαιη ιδεολογία του».
Ψάχνοντας κι άλλους εταίρους σε αυτήν τη διαδικασία, «η ΕΕ καλεί όλους τους διεθνείς παράγοντες, και ιδίως τις χώρες της περιοχής, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς η εμπλοκή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα και να βρούμε βιώσιμες λύσεις».
Σε αυτήν τη βάση, «η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIL/Da'esh, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «η στρατιωτική δράση σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία»!
Στοχοπροσήλωση στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης
Ενδεικτικά για τη στοχοπροσήλωση στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, είναι και τα σημεία των «Συμπερασμάτων» που αφορούν ειδικά στη Συρία. Σε αυτά δαιμονοποιείται η κυβέρνηση Ασαντ, ξεκαθαρίζεται ότι «δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ISIL/Da'esh» και χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» για τη σταθερότητα της περιοχής η «ολοκληρωτική πολιτική μετάβαση στη Συρία» (βλ. ανατροπή της τωρινής κυβέρνησης).
«Η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική της για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων που στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του, για όσο διάστημα συνεχίζεται η καταστολή. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ πρόσθεσε επιπλέον 13 άτομα και οντότητες στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων που αφορούν την κατάσταση στη Συρία», προσθέτει το ΣΕΥ.
«Ενταση» της ανάμειξης και στη Λιβύη
Στα Συμπεράσματα, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, το ΣΕΥ εκφράζει φόβους για εδραίωση της παρουσίας του «Da'esh» στη χώρα. Σε αυτήν τη βάση, αναφέρει: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να εντείνει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Λιβύη. Θα προσφέρει στήριξη σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων και η ροή των ξένων μαχητών».
Σημειωτέον, τελευταία, πληθαίνουν οι πληροφορίες και διαρροές περί επικείμενης «εαρινής εκστρατείας» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με πρωτοβουλία ΗΠΑ, κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ταυτόχρονα, μια σειρά από πληροφορίες, που αντλούνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει την ετοιμότητά της (μερικοί αναλυτές σημειώνουν ακόμα και την ευχή της) να συμβάλει σε τέτοιες αποστολές, επιδιώκοντας η Ελλάδα να γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραχωρώντας αμέσως - αμέσως τη βάση της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ.
Σε αυτήν τη βάση, μάλιστα, βάζει ψηλά στην ατζέντα της την «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών» της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, άλλο ένα θέμα εν δυνάμει ιδεολογικό πρόσχημα για μια επέμβαση.
  • Σήμερα, ο Ν. Χουντής θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου επισήμως θα συζητηθούν «το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και οι διαθεσμικές σχέσεις της ΕΕ. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα απασχολήσει, επίσης, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19 και 20 Μαρτίου 2015, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται το θέμα της ενεργειακής ένωσης (ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας, οφέλη εσωτερικής αγοράς ενέργειας και κλιματική διπλωματία), το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη».