ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών


Συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ΟΛΠ, στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας τους, ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση.
Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, καθώς και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των Δήμων του Πειραιά.
Ο Γιάννης Δεληγιάννης εκ μέρους των συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τόνισε ότι οι εργάτες στη Ζώνη έχουν πείρα από την πολιτική της ΕΕ και τη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας που οδήγησε σε τεράστια ανεργία και χαμηλά μεροκάματα.
Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση είναι ακόμα μπροστά μας τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων. Κάλεσε τους εργαζομένους να μη στοιχηθούν πίσω από συμφέροντα και συμμαχίες που στηρίζονται είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα που μιλά για λιμάνια αποκλειστικά λαϊκή περιουσία.
Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε το γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού του Πειραιά σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο τσακώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να βάλουν αυτό το φιλέτο στο χέρι. Οι εργαζόμενοι, τόνισε, δεν έχουν κανένα συμφέρον να εμπλακούν σε αυτή τη διαπάλη. Το όφελός τους, υπογράμμισε, είναι μια πολιτική που θα αναπτύσσει τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και όλες τις υποδομές της χώρας για τις δικές τους ανάγκες. 
Ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του Πειραιά δεν κέρδισαν τίποτα από την ιδιωτικοποίση του λιμανιού. Αυξήθηκε η ανεργία, εκλεισαν μικρές επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν με το λιμάνι, επιβλήθηκαν εργασιακές σχέσεις μέσα στη Cosco που βρίσκουμε σε τριτοκόσμικές χώρες.
Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.
Σε πάλη ενάντια στην παράδοση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών της χώρας στα μονοπώλια καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών». 
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν το ξεπούλημα του ΟΛΠ και συνολικά των λιμενικών υποδομών με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας για την κερδοφορία του κεφαλαίου τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων, Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Στη κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν:
«Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές σε βάρος των δικαιωμάτων των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, συνολικά των εργαζομένων και των νησιωτών.
Μετά την πρόσφατη συνάντηση ΣΕΕΝ – ΠΝΟ για την ανανέωση των ΣΣΕ και τις προκλητικές δηλώσεις και αξιώσεις των εφοπλιστών, επανέρχονται Εφοπλιστές - Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ σε σημερινό δημοσίευμα απαιτώντας την κατάργηση των ΣΣΕ και των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Να πληρώνουν όποτε θέλουν και ό,τι θέλουν.
Θέλουν να επιβάλουν παντού εργασιακά “γκέτο”, όπως στη COSCO με εργαζομένους χωρίς ΣΣΕ αλλά με ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».
Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν με κοινή ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών
Στη κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Καλούμε τους εργαζομένους και το λαό της πειραιώτικης περιφέρειας να αγωνιστεί μαζί μας και να μην επιτρέψει να προχωρήσει το νέο έγκλημα. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν πίσω την απόφαση για την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Να μην προχωρήσει η συμφωνία ΟΛΠ - COSCO. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια παράδοσης των λιμενικών υποδομών, με οποιαδήποτε μορφή (αγορά μετοχών, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις). Άμεσα μέτρα στήριξης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών. Να ανοίξουν τώρα με ευθύνη του κράτους τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

αναδημοσίευση  www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/39018/maziki-sygkentrosi-enantia-stin-idiotikopoiisi-ton-limanion-video-foto#/0

Δεν υπάρχουν σχόλια: