ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα του 3ου μνημονίου μορφοποιεί η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών

Συνεδρίασε εκ νέου τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη η 12μελής λεγόμενη Επιτροπή Σοφών, που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Ασφαλιστικό.
Το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες και μετά να αρχίσει η διαδικασία νομοθέτησης των μέτρων. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για το Ασφαλιστικό στο Μαξίμου από το καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση, με το δεδομένο των δεσμεύσεων που εμπεριέχονται στο 3ο μνημόνιο, καθιστούν ακόμα δυσμενέστερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με μεγαλύτερο θύμα τη νέα γενιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 12μελής Επιτροπή εξετάζει τουλάχιστον 4 σενάρια, που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
α) Ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης - Θεσμοθέτηση Εθνικής Σύνταξης - Χρηματοδότηση από τη φορολογία - Ανταποδοτική σύνταξη με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης - Χρηματοδότηση από εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων.
β) Συγχώνευση όλων των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ - Ομογενοποίηση των παροχών - Δημιουργία νέου συστήματος για όλους τους ασφαλισμένους από το 1993 με τρεις πυλώνες: 1) Κύρια και επικουρική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης έως 50%, 2) Πρόνοια μέσω ΕΚΑΣ, 3) Επαγγελματικά - κλαδικά Ταμεία.
γ) Καταβολή μίας Εθνικής Σύνταξης - Χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία - Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
δ) Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 με χειροτέρευση στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αφού θα γίνεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου για όλους και όχι μετά το 2010, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται δραστικά.