ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ούτε τα μισά χρήματα του προϋπολογισμού του 2015 δεν έχουν δοθεί στα νοσοκομεία

Ούτε τα μισά χρήματα από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 για το πρώτο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του έτους δεν έχουν δοθεί στα δημόσια νοσοκομεία, όπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και στοιχεία του ΓΛΚ, στα δημόσια νοσοκομεία τους πρώτους οκτώ μήνες «εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1,35 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 εκταμιεύτηκαν μόλις 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Μάλιστα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως «με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας», αφού τα συνολικά έσοδα του κράτους υστερούν κατά 4,2 δισ. ευρώ και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 3ου Μνημονίου (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) κουρεύτηκαν οι κρατικές δαπάνες κατά 4,7 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, σε πολλά εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση. Εταιρείες έχουν σταματήσει να προμηθεύουν τα νοσοκομεία και έχουν «στεγνώσει» από υγειονομικό υλικό, φάρμακα, είδη διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Οι εργαζόμενοι «βγαίνουν στη γύρα» σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού και συνολικά οι όροι νοσηλείας των ασθενών.