ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Στο σφυρί η πρώτη κατοικία, φόρος και στο κρασί, πιο αυστηρή η ρύθμιση των 100 δόσεων

Μόλις για το 25% των δανειοληπτών θα είναι η προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, ενώ εξετάζεται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προκύπτει ότι στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας των τραπεζών προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στο σφυρί κινδυνεύουν να βγουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια μιας και αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 75% των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Αυτό που ισχύει έως τώρα ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό για το 100% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια και πλέον το ποσοστό μειώνεται δραματικά μόλις στο 25%.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, η συμφωνία προβλέπει δυο ζώνες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Στην 1η ζώνη διατηρείται η προστασία από πλειστηριασμό για το 25% των δανειοληπτών που θα ενταχθούν με εισοδηματικά κριτήρια που είναι το επίσημο όριο της φτώχειας. Οι δανειολήπτες της 1ης ζώνης θα κληθούν να καταβάλουν περίπου το 5% με 10% του εισοδήματός τους για τη δόση και το υπόλοιπο ποσό θα το πληρώνει το κράτος.
Στη 2η ζώνη ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με προϋποθέσεις και αφορά το 35% των δανειοληπτών που είναι πάνω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Γι' αυτούς η συμφωνία προβλέπει ότι ανεξάρτητοι εκτιμητές θα καθορίζουν την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και με βάση αυτή θα υπολογίζεται η δόση με εξωδικαστική ή δικαστική διαδικασία για 3 χρόνια κι έπειτα θα διαγράφεται η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου και της αξίας του δανείου. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η νέα δόση θα είναι περίπου στο ύψος του μηνιαίου ενοικίου για παρόμοιο ακίνητο.
Αν και πάλι με το νέο διακανονισμό ο δανειολήπτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση, τότε η τράπεζα παραπέμπει το δάνειό του στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και έτσι η τράπεζα θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα κάνει νέα αναδιάρθρωση του δανείου ή θα βγάλει την πρώτη κατοικία στο σφυρί.
Στην προσπάθειά του να μετριάσει τις εντυπώσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι όσοι δανειστές έχουν τη διάθεση να πληρώσουν θα τύχουν μεγαλύτερης προστασίας από πλειστηριασμό και πως οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να οδηγήσουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που σήμερα έχουν χαμηλή αξία.
Παραδέχθηκε ότι η φιλοσοφία της συμφωνίας είναι η προστασία των τραπεζών, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καπιταλιστικής οικονομίας με τη δανειοδότηση των επιχερηματικών ομίλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβέρνηση και κουαρτέτο θέλουν «οι τράπεζες να κάνουν την κανονική τους δουλειά, να υποστηρίζουν την πραγματική οικονομία» και έκανε λόγο για την «ανάγκη των τραπεζών για πιστωτική επέκταση, να δώσουν νέα δάνεια».
Φόρος στο κρασί
Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί σαν ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανέφερε ότι η επιβάρυνση θα είναι «30 σεντς το μπουκάλι». Ανέφερε πως εξετάζεται επίσης η επιβολή φόρου -ίσως και πάνω από 0,5%- στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αλλά και ότι δεν αποκλείεται ως ισοδύναμο μέτρο η μεταφορά στο 23% του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας. Ο υπουργός πρόσθεσε πως αν οι προτάσεις που εξετάζουν δεν βγάζουν τα ποσά που ζητούνται, τότε «έχουμε άλλες δύο εναλλακτικές προτάσεις», για τις οποίες αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία.
100 δόσεις
Για τις 100 δόσεις επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση θα γίνει πιο αυστηρή προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια από φόρους και ανέφερε πως αρχικά θα είναι στις 30 μέρες το όριο της καθυστέρησης στην καταβολή δόσεων για βεβαιωμένους φόρους και πως «σταδιακά θα υπάρχει αφαίρεση, θα γίνεται πιο αυστηρό» καθώς θα μειώνεται το όριο των 30 ημερών με βάση τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Οι υπουργοί γνωστοποίησαν πως υπήρξε συμφωνία και για τις τιμές των γενόσημων και των εκτός πατέντας φαρμάκων, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τη θητεία του γγ Δημόσιων Εσόδων, που θα είναι 2 χρόνια από 5 που ισχύει σήμερα.