ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Η πετυχημένη απεργία μπορεί ν' ανοίξει καινούργιους δρόμους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Πέρρου στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Ο Γιώργος Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Γιώργος Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης
Μιλώντας στην  «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι καθαρό, δυνατό κανένας δεν μπορεί να το κρύψει: Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο! Τίποτα λιγότερο. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας.
Η επιτυχία της γενικής απεργίας από μόνη της είναι μια σημαντική νίκη, μεγάλη παρακαταθήκη, γιατί μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Εδώ και καιρό τονίζαμε ότι το Ασφαλιστικό, η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου, να συνενώσει στον αγώνα όλα τα καταπιεσμένα στρώματα του εργαζόμενου λαού, γιατί είναι θέμα που αφορά όλο το λαό και πρόκειται για ανατροπή που θα αφήσει πολύ βαθιά σημάδια.
Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν αρκετοί που νόμισαν ότι είναι μια κουβέντα παρορμητική. Μας λοιδόρησαν οι γνωστές δυνάμεις του συμβιβασμού, αυτοί που χρόνια συχνάζουν στα σαλόνια των "κοινωνικών διαλόγων", οι ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αλλά και οι διάφορες συνιστώσες της δήθεν "πρώτη φορά Αριστεράς" μάς καλούσαν να υπερασπίσουμε τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, να διαδηλώσουμε μαζί με τον Τσίπρα στο Μουσείο και στην Κλαυθμώνος και μας εγκαλούσαν για απομονωτισμό.

Ολοι οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς, αλλά και συνδικαλιστές, που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας αναγνωρίζουν τη συμβολή του ΠΑΜΕ, για να σηκωθεί και να οργανωθεί ο αγώνας, για να δοθεί μαζική μαχητική αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων. Εμείς, λοιπόν, λόγια δεν λέμε! Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στις μεγάλες παραδόσεις των αγώνων του λαού μας! Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με αυτές!
Χρειάζεται σύγκρουση για διέξοδο υπέρ του λαού
Με βάση τη συσσωρευμένη πείρα σήμερα, ρωτάμε καθαρά κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα: Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους; Μπορούν οι εργάτες να έχουν μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου; Μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η τωρινή κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά;
Κανένας εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει ό,τι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος της.
Ξέρουμε ότι δεν είναι πολλοί που πιστεύουν τα ψέματα της κυβέρνησης για "δικαιοσύνη" και "ισότητα", "ανακούφιση των αδυνάτων". Ολοι σχεδόν καταλαβαίνουν ότι είναι μέτρα επώδυνα. Ενα μεγάλο ερώτημα υπάρχει: Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε και η επίθεση που συνεχίζεται στη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί; Εμείς λέμε ναι και το λέμε με σιγουριά, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης που είναι στο δρόμο, στον οργανωμένο αγώνα της.
Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς που έχουν βάλει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους - η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά τα κόμματα που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους. Τώρα κοροϊδεύουν ότι δήθεν δεν συμφωνούν. Οι όποιες αλλαγές των προσώπων των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της στρατηγικής τους. Προσπαθούν με τη στάση τους να ξεπλύνουν την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν τόσα χρόνια.
Κίνημα χειραφετημένο από εργοδοσία και κυβέρνηση
Η απεργία δείχνει το δρόμο που πρέπει να περπατήσουμε. Δείχνει τους στόχους και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχουμε, δείχνει τον εχθρό που πρέπει να ανατρέψουμε, δείχνει τη συμμαχία που πρέπει να δυναμώσει. Δείχνει ότι πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση της τάξης μας, την οργάνωση της εργατικής τάξης, να δυναμώσει η οργάνωση και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του αγώνα, της σκληρής ταξικής αναμέτρησης.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσουμε τους στόχους της πάλης μας, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας, με εργατικό κίνημα χειραφετημένο από την πολιτική της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι προμελετημένη και σχεδιασμένη. Χρόνια ήθελαν και θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υποταγμένους με το κεφάλι στα σκέλια. Τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αποτελούν στρατηγική της από τη δεκαετία του '90.
Θα επιτρέψουμε να ριζώσει από φόβο μια ζωή χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς Παιδεία και Υγεία, χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά; Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα νέα παιδιά. Είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ που η κυβέρνηση τον συγχαίρει για την υπεύθυνη στάση του και η ΕΕ, το ΔΝΤ πανηγυρίζουν για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και ζητούν κι άλλα; Οπως νέα μείωση των μισθών;
Ξεκίνησε ήδη το παζάρι για τα επόμενα μέτρα, για τις ομαδικές απολύσεις, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για το δικαίωμα στην ανταπεργία - "λοκ άουτ" - για τους εργοδότες και την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζόμενους, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό που συμφέρει αυτούς, να συμφέρει και όλους εμάς;
Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι. Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Εχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής.
Να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα!
Κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν τελειώσαμε σήμερα. Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, οι γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οι στάσεις εργασίας, οι κλαδικές απεργίες. Να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και νέοι εργαζόμενοι. Κλιμακώνουμε με νέο απεργιακό μέτωπο με ανεβασμένες μορφές πάλης. Σήμερα είναι η αρχή!
Εμείς δεν παραιτούμαστε από ό,τι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι "περασμένα - ξεχασμένα". Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Να αμφισβητήσουμε την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Να δυναμώσει το μεγάλο όπλο του λαού που είναι η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας. Σήμερα με τη γενική απεργία όλοι μπορούν να δουν τι μεγάλη δύναμη είναι η λαϊκή συμμαχία, πόσο μεγάλη αξία έχει η συγκρότησή της με στόχους ενάντια στα μονοπώλια, τη μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.
Αυτός ο αγώνας θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική όσο τη σφραγίδα στις διεκδικήσεις, στα αιτήματα, στις μορφές και τα συνθήματα βάζει η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη που παράγει και υποφέρει είναι η μόνη δύναμη που μπορεί με το δίκιο της, τα αιτήματά της να ενώσει τις διεκδικήσεις όλου του εργαζόμενου λαού.
Το αίτημα των εργατών να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, για να υπάρχει Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια για όλους είναι αίτημα που εκφράζει όλο το λαό. Η εργατική τάξη, με το ταξικό της κίνημα, οργανωμένη και χειραφετημένη από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο στις οργανώσεις της μπορεί να ενώσει το λαό στον αγώνα για καλύτερη ζωή.
Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε
Γι' αυτούς τους λόγους τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και μαζικότητα την πάλη μας. Σήμερα, από τη μεγάλη μας συγκέντρωση, δηλώνουμε να μην τολμήσουν να φέρουν το νόμο - λαιμητόμο στη Βουλή, να μην τολμήσουν να φέρουν τα νέα πακέτα μέτρων που φτωχοποιούν το λαό. Δεν χάνουμε ούτε λεπτό, δεν παρασυρόμαστε από την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να κουράσει, να απογοητεύσει. Εμείς δεν κουραζόμαστε.
Χωρίς χάσιμο χρόνου, ενημερώνουμε όσους εργαζόμενους δεν πρόλαβαν να μάθουν, με σχέδιο να μη μείνει κλάδος που δεν θα βγει στον αγώνα, να μη μείνει Σωματείο, Σύλλογος, Επιτροπή Αγώνα που δεν θα πάρει απόφαση για νέα ακόμα πιο μεγάλη, πιο μαζική απεργία αν τολμήσουν και το φέρουν στη Βουλή.
Δεν λέμε ότι όλα είναι εύκολα, ότι ο δρόμος της σύγκρουσης είναι γεμάτος ροδοπέταλα! Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί θύλακες, διάφοροι πρόθυμοι των κυβερνητικών και εργοδοτικών σχεδίων που υπονομεύουν τον αγώνα μας, που έχουν πάρει θέση για να φρενάρουν αγωνιστικές διαθέσεις, "δούρειος ίππος" στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος!
Τα μεγάλα συμφέροντα δεν παραιτούνται! Έχουν άμεσο και ζωτικό συμφέρον από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μέτρα γι' αυτούς σημαίνουν νέο πλούτο, αύξηση της κερδοφορίας! Για εμάς, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία, ανέχεια, ζωή χωρίς δικαιώματα, μηδαμινή προστασία της Υγείας, της Πρόνοιας!
Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Εχουμε τη δύναμη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να συναντήσουν αδιαπέραστο λαϊκό τείχος, ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο που δε θα αναχαιτιστεί!»