ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ «Εναρμονίζουν» το Ασφαλιστικό στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας

Η «εναρμόνιση» της ασφάλισης και της σύνταξης με τα δεδομένα της ζούγκλας που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με τη γενικευμένη κατάσταση των χαμηλών μισθών, της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και γενικά των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, είναι η στόχευση του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

Αυτό προκύπτει από την αντιπαραβολή της πρότασης που συζητάνε κυβέρνηση - τρόικα και των στοιχείων για το 2015 από το σύστημα «Εργάνη», όπου συμπεραίνεται ότι οδηγούμαστε σε συντάξεις εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς εργαζόμενους αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο από τα 751 ευρώ που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ πριν από την ΠΥΣ του 2012, με την οποία καθορίστηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, κάτω από 751 ευρώ μεικτά έπαιρναν το 2015 810.459 μισθωτοί, δηλαδή το 50% του συνόλου των 1.619.845 που είναι ο συνολικός αριθμός τους.

Στην πραγματικότητα τα εισοδήματα αυτών των εργαζομένων είναι κατά 20% τουλάχιστον μικρότερα από τον ονομαστικό μισθό, αν αφαιρεθεί η φορολογία εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται 363.710 μισθωτοί (22,45% του συνόλου), που το 2015 εργάστηκαν με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και των οποίων ο μεικτός μισθός είναι χαμηλότερος και από τα 500 ευρώ! Επισημαίνεται ακόμη ότι ο αριθμός των απασχολούμενων με τέτοιες ελαστικές μορφές αυξήθηκε κατά 30.000 ή κατά 8,92% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 363.710 από 333.918.

Σύνταξη ...«όνειρο θερινής νυκτός»

Αξιοποιώντας αυτή ακριβώς τη ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση φτιάχνει τις βάσεις της νέας αντιασφαλιστικής - αντεργατικής αρχιτεκτονικής. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι χαμηλοί μισθοί και τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπεται από την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό δημιουργούν τα «εχέγγυα» για συντάξεις πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Επιπρόσθετα μόνο από τη μεθόδευση για αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για να κατοχυρώσει κάποιος ασφαλιστικό δικαίωμα κατά 1.500 ένσημα (από 4.500 στα 6.000), με δεδομένη τη ζούγκλα της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις σημαίνει πρακτικά ότι θα είναι αδύνατη η συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση.

Κυβέρνηση και τρόικα μεταξύ άλλων ετοιμάζουν:

Παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση.
Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση.
Ορισμό και εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση της «εθνικής» σύνταξης, έτσι ώστε να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των δικαιούχων.
Να σημειωθεί ότι αυτά είναι πρόσθετα στη νέα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που θεωρείται σίγουρη και το μόνο που ακόμα αναζητάται είναι το ύψος πάνω από το οποίο θα πέσει ο πέλεκυς της περικοπής.