ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ

Σε συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι αφορούν κυρίως την άρση των βαρών για το κεφάλαιο, προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη του και να βελτιωθεί η «ανταγωνιστικότητα», θα κινηθούν τα μέτρα του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου του Οργανισμού, για τη συμφωνία που επετεύχθη με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η τεχνογνωσία που θα προσφερθεί αφορά:
  • «Την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας: Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και να γενικευθούν καλές εργασιακές πρακτικές.
  • Η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις: Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι διαδικασίες αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και της γης, ο καθορισμός ζωνών, είναι πολύπλοκες. Η απλούστευση των διαδικασιών, π.χ. μέσω της μεγαλύτερης χρήσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πρέπει να ενθαρρυνθεί. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους, ιδίως, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πράσινες τεχνολογίες και την ανάπτυξη λογισμικού.
  • Καλλιέργεια νοοτροπίας διαφάνειας και ακεραιότητας: Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει στην παροχή τεχνικής βοήθειας για να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι γενικές αρχές, όπως το Εθνικό Σχέδιο κατά της διαφθοράς. Η κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις είναι ουσιαστικής σημασίας.
  • Εξάρθρωση ολιγοπωλίων και καρτέλ: Μέσω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων. Ένα βασικό στοιχείο είναι η αντιμετώπιση της νόθευσης διαγωνισμών. Οι ρυθμιστικές βελτιώσεις που απαιτούνται για ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια ακμάζουσα κοινωνική οικονομία».
Πίσω από αυτές τις γενικές διατυπώσεις κρύβονται σκληρά αντεργατικά μέτρα που έχει στην εργαλειοθήκη του ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.
Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, το Φλεβάρη, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα ο Α. Γκουρία είχε δηλώσει ότι ο ΟΟΣΑ θα ενημερώσει την κυβέρνηση για το πώς αντιμετωπίζουν άλλα κράτη τα ίδια προβλήματα και θα θέσει υπόψη της τα μέσα αντιμετώπισής τους, είτε αυτά αφορούν στο φορολογικό σύστημα, είτε στην πάταξη της διαφθοράς, είτε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της συνεργασίας δεν είναι άλλος απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Είχε πει συγκεκριμένα: «Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει τη διαρθρωτική προσαρμογή, κάποια απ' τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο, δεν φέρνουν αποτελέσματα αμέσως, όταν μιλάμε για Παιδεία, καινοτομία, φορολογία, διαφθορά, δικαιοσύνη, κοινωνία, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας (...) Όμως αυτοί είναι τρόποι προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει ανάπτυξη».
Άλλωστε, ο ΟΟΣΑ και ο επικεφαλής του Α. Γκουρία συνηθίζουν να «χαϊδεύουν τα αφτιά» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, με στόχο την προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Για παράδειγμα, το 2011 σε επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Α. Γκουρία δήλωσε ότι ήλθε για να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα των «εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων».
Ο ίδιος ο Α. Γκουρία, σε παλιότερη επίσκεψή του στην Αθήνα το 2007, «συμβούλευε»: «Έχετε πολύ υψηλή νεανική ανεργία, άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους» και έβαζε στο τραπέζι τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη διευκόλυνση των απολύσεων, αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων κλπ.
Πριν ακόμη και από την καπιταλιστική κρίση, ο ΟΟΣΑ απαιτούσε περικοπή των κρατικών δαπανών, ενώ στην έκθεσή του που παραδόθηκε στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προβλέπει πλήρη «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί», άρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων κ.ά.
Οι εκθέσεις, που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ζητούσαν αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους, πετρέλαιο θέρμανσης) και άλλα χαράτσια.