ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Στο β' εξάμηνο του 2015 παραπέμπεται τώρα η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή

Την κερκόπορτα της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, με βάση τα εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια ετοιμάζεται να ανοίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σε τηλεοπτικό σταθμό («Αντέννα»).Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αλλαγές στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και αν αυτές θα γίνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Βεβαίως θα κάνουμε με εισοδηματικά κριτήρια τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα». Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων, όταν, αργότερα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους άλλων Μέσων.
Αντί να καταργηθεί κάθε συμμετοχή στα φάρμακα, η κυβέρνηση «διαβαθμίζει» το χαράτσι που πληρώνουν οι ασθενείς, στο όνομα τάχα της ελάφρυνσης των πιο αδύναμων, χωρίς όμως να θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας. Δηλαδή, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και θα ανακυκλωθεί ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.
Πρόταση με παρελθόν
Στην πραγματικότητα, ο νυν υπουργός Υγείας έρχεται να υιοθετήσει την πρόταση 17 υγειονομικών φορέων, που διατυπώθηκε με πρωτοβουλία του ΙΣΑ στις 13.9.2012, για «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις - φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης». Στις 19.9.2012, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης προχώρησε και στη διατίμηση αυτής της προσέγγισης, προτείνοντας «να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ».
Μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, ο ΙΣΑ παρέδωσε την πρόταση εκείνη στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τη βρήκε άκρως εποικοδομητική.
Στην πράξη, οι προτάσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια στη συμμετοχή των φαρμάκων και των υπόλοιπων εξετάσεων δεν κάνουν τίποτε άλλο απ' το να διευρύνουν την ισχύουσα απ' το 2006 (ΦΕΚ Β' 1747) κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τον «καθορισμό των προϋποθέσεων για δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους».
Με την παραπάνω απόφαση δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι «ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύναμοι» που έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία δεν «προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης». Το ποσό των 6.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί και κατά 50% σε ανάπηρο με αναπηρία από 67% και πάνω.
Παράταση στο 1 ευρώ ανά συνταγή
Μ' άλλα λόγια, η «ριζοσπαστική» - όπως θέλει να την εμφανίσει ο υπουργός Υγείας - απόφαση, κινείται στα επίπεδα της εξαθλίωσης, που μερικώς καλύπτεται απ' τις ισχύουσες διατάξεις. Ηδη, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχές 0%, 10% και 25%, που κλιμακώνονται σε ψηλότερα ποσοστά αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία και προτιμήσει άλλο με ψηλότερη τιμή. Επίσης, πληρώνουν 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής.
Οι συμμετοχές αυτές αντιστοιχούν σε 750 εκ. μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014. Διότι, αν συμπεριληφθούν και τα φάρμακα της αρνητικής λίστας ή τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τότε η ιδιωτική δαπάνη έφτασε σε 1,6 δισ. ευρώ για το 2014 και θα εκτιναχτεί σε 1,7 δισ. ευρώ για το 2015.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας αν θα καταργήσει το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή (επιβαρύνει με 60 - 70 εκ. ευρώ τους αρρώστους το χρόνο) παρέπεμψε και αυτήν την απόφαση στο δεύτερο εξάμηνο του 2015! Για την κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων - κοστίζει 17 εκ. ευρώ το χρόνο στους αρρώστους - είπε ότι θα εκδοθεί η σχετική απόφαση τις επόμενες μέρες.