Με δεσμεύσεις για την προώθηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο σημερινό Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά να συζητήσουν για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Μετά την προσθήκη νέων μεταρρυθμίσεων διά μέσω της συμπληρωματικής επιστολής προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει κάποια επιπλέον μέτρα. Πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι θα παρουσιαστούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην απαντητική του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έλαβε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ανέφερε. «Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς», πρόσθεσε.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι συζητήσεις με τους «θεσμούς» θα γίνουν στις Βρυξέλλες και οι «εργασίες τεχνικής φύσης» για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, καθώς και ότι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι «θεσμοί» θα πρέπει να εξετάσουν ευρύτερα «όλους τους τομείς» πολιτικής.
«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δήλωσε ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ». Συμπλήρωσε πως ο μόνος τρόπος για να εκταμιευθούν δόσεις είναι η ψήφιση και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.