ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Συγκλίσεις και ταυτίσεις στους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής

Τον τρόπο να πλασάρουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας αναζητά πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να στρέψουν τη συζήτηση γύρω από σενάρια και ζητήματα, όπως η αναχρηματοδότηση του ελληνικού αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων, η επίτευξη ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης και η απομείωση του κρατικού χρέους, τα οποία και ευαγγελίζονται με όρο και προϋπόθεση το κλείδωμα της συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Την ίδια ώρα, είναι πλέον απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συμφωνία θα περικλείει ολόκληρη την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης «μνημονιακής περιόδου», τα οποία θα συμπληρωθούν με νέα μέτρα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φορολογικής αφαίμαξης της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες καθώς και τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Νέα αντιλαϊκά μέτρα
Στα «κλειδωμένα» μέτρα, βρίσκεται και αυτό της απογείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που επιβαρύνουν την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, ενώ για ρετουσάρισμα προβάλλονται οι «χαμηλότεροι» συντελεστές για τις συναλλαγές που θα διεκπεραιώνονται μέσω τραπεζικών καρτών.
«Η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ. Θέτοντας τους άξονες της αντιλαϊκής συμφωνίας, έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις: Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που «ρυθμίζουν αποτελεσματικά την αγορά εργασίας και καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα ξανά βιώσιμο».
Πρωτογενή πλεονάσματα: «Κοινός στόχος» (συγκυβέρνησης και δανειστών) είναι η «εγγύηση πως το ελληνικό δημόσιο δε θα ξαναχρειαστεί δανεικά για να καλύπτει τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες». Πρόκειται για τα κονδύλια που αφορούν σε συντάξεις, επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες δανεισμού (που βέβαια θα συνεχιστούν) αφορούν στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους και βέβαια σε κρατικές επιδοτήσεις στα τμήματα του κεφαλαίου.
Κρατικό χρέος: Ο Γ. Βαρουφάκης εστίασε και πάλι στο σχέδιο της εξαγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακατέχει η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επίσης, έθεσε ζήτημα «εξορθολογισμού των επιτοκίων αποπληρωμής» ανάλογα με το ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ, που πρόκειται για μια ακόμη παραλλαγή του τρόπου διαχείρισης που κατά καιρούς βάζει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και, βέβαια, η όποια «διαγραφή» χρέους είναι όρος απόλυτα απαγορευμένος για τη συγκυβέρνηση.
Επενδύσεις: Στον άξονα αυτό, ενέταξε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας θα περιέχει ένα «λελογισμένο μείγμα». Το ποσοστό που θα διατηρήσει στον έλεγχό του το αστικό κράτος, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα αξιοποιηθεί για την ίδρυση της «αναπτυξιακής τράπεζας», όπως δηλαδή αξιώνει και ο ΣΕΒ. Πρόκειται για κεφάλαια, που, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, θα «μοχλεύονται» με τα κεφάλαια του επενδυτικού πακέτου - Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με «στόχο τη δημιουργία της ροής επενδύσεων προς τον ιδιωτικό τομέα».
Οι βιομήχανοι
Συμπληρώνοντας τη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε: «Θέλουμε ένα Ασφαλιστικό Σύστημα με ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη».
Ο ίδιος έδωσε την έμφαση στην ανάγκη της «εθνικής συνεννόησης», δηλαδή της υποταγής του λαού στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Σε ό,τι αφορά τις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής διαβούλευσης σημείωσε:
-- Για την αγορά εργασίας, είπε ότι οι ομαδικές απολύσεις και τα lock-out δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας. «Θέλουμε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς τη συμμετοχή του κράτους, στα πλαίσια των θέσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO)», ανέφερε, και τάχθηκε υπέρ της συναινετικής και όχι υποχρεωτικής διαιτησίας.
-- Για το Ασφαλιστικό, πρότεινε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Σημείωσε πως «η συζήτηση περί μηδενικού ελλείμματος των Ταμείων, θα μπορούσε να τεθεί σε διαφορετική βάση αν παταχθεί σοβαρά η εισφοροδιαφυγή».
-- Για το φορολογικό σύστημα, ανέφερε πως οι φόροι στο εισόδημα δεν πρέπει να συνθλίβουν τους συνεπείς φορολογούμενους, και ο ΦΠΑ δεν πρέπει να οδηγεί καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αδιέξοδα. Κλείνοντας το μάτι στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι «το κύριο πρόβλημα, είπε, δεν είναι η αναδιανομή μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά μεταξύ εκείνων που πληρώνουν φόρους και εκείνων που τους αποφεύγουν»...
Η Κομισιόν
Εγγραφο της Κομισιόν, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, περιέχει τους ίδιους άξονες με αυτούς που περιγράφονται από τη συγκυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπεται η διαμόρφωσή τους σε ποσοστά από 0,75% για το 2015 μέχρι και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ανάλογα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η Κομισιόν δήλωναν «άγνοια» για την ύπαρξη του εγγράφου, που αποδίδεται στον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
«Σημειώνουμε ουσιαστική πρόοδο και πρόοδο επί της ουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί από το Βερολίνο και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην προσέγγιση των δύο πλευρών στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον ΦΠΑ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την «ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση», ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα συμμετέχει «πιο εποικοδομητικά» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές σε εποικοδομητικό πνεύμα, υπάρχει πρόοδος, αν και παραμένει ακόμη αργή». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, πρόσθεσε ότι όποιες επαφές για το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις διαβουλεύσεις για να καλυφθεί το κενό μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
Οι τραπεζίτες
«Η Ελλάδα απειλείται σοβαρά από μια χρεοκοπία», προειδοποιεί η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) και επισημαίνει ότι βιώσιμη λύση δεν είναι εφικτή χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνει πως η «ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα».