Σήμερα Πέμπτη 28 Μάη, στις 7 μ.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας (Περιβολάκι) και στη συνέχεια πορεία προς το Κρατικό Νοσοκομείο, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την Υγεία.
Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει δεκάδες σωματεία και άλλοι φορείς του κινήματος, κλιμακώνοντας το πλατύ άνοιγμα που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα.
Οι Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς διεκδικούν:
- Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές που έκλεισαν. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.
- Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
- Να δημιουργηθεί Παιδιατρικό Νοσοκομείο στον Πειραιά στο χώρο των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
- Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και ανασφάλιστους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.
- Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οι δημόσιες μονάδες Υγείας είναι ανεπαρκείς, υποβαθμισμένες και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στη περιοχή, δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό την πρόληψη και προστασία της Υγείας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργούν, επειδή λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, προσωπικό και υλικά. Εργαστήρια και τμήματα είναι κλειστά.
Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στο Κρατικό Νίκαιας, το «Μεταξά» και το «Τζάνειο» υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Στους εργαζόμενους χρωστάνε δεδουλευμένα από το Γενάρη και δεκάδες ρεπό. Επίσης, έκλεισαν κλινικές και τμήματα (Παιδοχειρουργική στο «Τζάνειο», Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα και Χειρουργικές Κλινικές στο «Μεταξά»).
Ταυτόχρονα, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και προωθείται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις που θα «πουλάνε» υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς, για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους που έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μεγάλες είναι και οι πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια.
Αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα, οι συνθήκες δουλειάς είναι αβάσταχτες. Η απληρωσιά «σπάει κόκαλα». Για παράδειγμα, στον «Τίμιο Σταυρό», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες, στην «Παναγία Οδηγήτρια» πέντε μήνες, στην κλινική «Χιώτη» στη Σαλαμίνα πέντε μήνες κ.α.