ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Οσες ανατροπές δεν γίνουν τώρα, παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη

Η αύξηση των ορίων ηλικίας μέσω του περιορισμού των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων και η συρρίκνωση των παροχών μέσω των ενοποιήσεων Ταμείων είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «εταίρους». Αυτό προκύπτει από την αποκαλυπτική συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πρακτορείο ΜΝΙ.
Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει ότι από τις επερχόμενες νέες ανατροπές δεν θα θιγούν μόνο όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση που είναι πολύ μεγαλύτερος, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί και να απομακρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας συνταξιοδότησής του.
Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «η μεταρρύθμιση στις συντάξεις είναι ένα άλλο ζήτημα που είναι σημαντικό. Πάντα επιμέναμε για μεταρρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κι έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αργά προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπερβολικά πολλοί Ελληνες επωφελούνται από αυτό το σύστημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», αφού χαρακτηρίζει με νόημα «δαπανηρό» το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση, ύστερα από τον «κοινωνικό διάλογο» που έχει εξαγγείλει για το Σεπτέμβρη.
«Δεν μπορεί, όμως, ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Είναι υπερβολικά δαπανηρό. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα, αλλά και μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Δεν επιμένω τόσο πολύ στα βραχυπρόθεσμα θέματα όσο οι άλλοι, γιατί καταλαβαίνω ότι χρειάζεστε διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους...», λέει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Επί της ουσίας, επαληθεύει ότι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» θα «παγώσει» προσωρινά και δεν πρόκειται να καταργηθεί, όπως λέει η κυβέρνηση.
Οχι «μονομερείς ενέργειες» σε μισθούς - Συμβάσεις
Σε άλλο σημείο αναφέρει προκλητικά ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες απ' ό,τι σε 5-6 άλλες χώρες, το ίδιο και ο κατώτατος μισθός» (!) επιβεβαιώνοντας τη θέση της ΕΕ για τους εργατικούς μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ επαναλαμβάνει ότι και στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να γίνει καμιά «μονομερής ενέργεια» από την κυβέρνηση, μέχρι να επέλθει συνολική συμφωνία με τους «θεσμούς».
«Είμαι έτοιμος να μην συμβιβαστώ (σ.σ. για τις συλλογικές συμβάσεις) σε αυτό, αλλά να το αναβάλω για το δεύτερο μισό του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα γίνει τίποτα από τώρα μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο για να αλλάξει η παρούσα νομοθεσία. Δηλαδή ζητάω, αν θέλουν να αναβάλουν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να εξασφαλίσουν ότι δε θα λάβουν κάποια απόφαση τώρα, η οποία θα μας απέτρεπε από το να φτάσουμε σε μια συμφωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αρα όχι μονομερή ενέργεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.
Η απάντησή του προϊδεάζει ότι τα σχέδια νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτερο μισθό μπαίνουν και αυτά στην «κατάψυξη» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Μάλιστα, «καρφώνοντας» ουσιαστικά την κυβέρνηση για το τι πραγματικά διαπραγματεύεται και τους λεονταρισμούς που κάνει στο εσωτερικό, ερωτηθείς για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει «κόκκινες γραμμές» απαντά: «Ποτέ δε μου έχουν πει κάτι τέτοιο» (!)
Σε απόσταση βολής όλοι οι ασφαλισμένοι
Την καρατόμηση των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, δηλαδή την κατάργηση των ειδικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για πάνω από 150.000 ασφαλισμένους, που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια προδιέγραψε ο ίδιος ο Δ. Στρατούλης.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», μίλησε μόνο για τα «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τα οποία «δεν πρέπει να θιγούν», αφήνοντας απ' έξω όλες τις άλλες ομάδες ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν αυτήν τη στιγμή, αλλά θα συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, γι' αυτούς που έχουν θεμελιώσει ήδη το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, «ακόμα και αν ήθελες να τα πειράξεις (σ.σ. τα κατοχυρωμένα δικαιώματα) θα πάνε και θα ανατραπούν στα δικαστήρια, όπως φαίνεται θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα το οποίο είχαν μνημονιακές ρυθμίσεις οι οποίες βαίνουν προς κατάργηση είτε από το ΣτΕ είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο...».
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αποκλείεται να γίνει από το 2016, ενώ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το σχέδιο για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 ένσημα στα 6.000, που ήταν στο κέντρο της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι στο κέντρο των παζαριών είναι και οι λεγόμενες «ενοποιήσεις» των Ταμείων, καθώς, όπως είπε, «η κουβέντα γίνεται για τις ενοποιήσεις... έχουμε προτείνει 8-9 μέτρα για λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μπορούμε να τα κάνουμε και τώρα». Ομως, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, οι «εταίροι» νοιάζονται «να γίνουν ενοποιήσεις παροχών», αφού «τους ενδιαφέρει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό».