Εφ' όλης της ύλης συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ) ενόψει της διαφαινόμενης αντιλαϊκής συμφωνίας.
«Αισιόδοξος» ότι «μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του την Παρασκευή από τη Ρίγα της Λετονίας.
Σε «πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας» διεξήχθη η συνάντηση, του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών εμφανίζεται το μπαράζ με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ήδη κυβερνητικές πηγές αρχίζουν να καλλιεργούν κλίμα και να «αναδιπλώνονται» σε θέσεις, όπως:
- Ότι η «σκληρή γραμμή των εταίρων» προφανώς τους «δυσχεραίνει»...
- Υπογραμμίζουν ότι πλέον απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
- Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει άμεσα η «ανάγκη για ρεαλιστική λύση», στο πλαίσιο της «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων
Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων που συγκεντρώνονται μέσω του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των συντελεστών και τις μετατάξεις των εμπορευμάτων, απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, όπως δεδομένη είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά το Συνταξιοδοτικό, οι κυβερνητικές πηγές, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν.
Δεδομένη θεωρείται - άλλωστε ομολογείται πλέον και από τη συγκυβέρνηση - η μονιμοποίηση και όλων των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης, «μνημονιακής», περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αλώβητο διατηρείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης, ως «εφεδρεία» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.