ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ανατροπές στον ΟΛΠ. Ο νέος ΓΚΠ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Θεμελιακές ανατροπές στα δικαιώματά τους για την κερδοφορία των μονοπωλίων
Την επικύρωση του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»
Το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, επικύρωσαν χτες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Νέα Ενωτική Κίνηση» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).
Μέσα από εκφυλιστικές, συνοπτικές διαδικασίες, εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους και σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και την «COSCO», οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επικύρωσαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) που έχει συντάξει η ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή η «COSCO», ο οποίος εισάγει σειρά αντεργατικών ανατροπών, ακόμα και για τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΚΠ στον ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει τις εξής θεμελιακές ανατροπές:
1. Χρόνος Εργασίας:
-- Προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε γίνεται 8ωρο - 40ωρο.
-- Αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου».
2. Σχέσεις Εργασίας: Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, την απασχόληση και μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», με άλλα λόγια εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, όπως και την αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων.
3. Αξιολόγηση: Προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης», προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας.
4. Απολύσεις: Απόλυση εργαζομένων με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ' την εταιρεία. Πανηγυρίζουν οι εργοδοτικοί ότι θα γίνεται μέσα από συμβούλιο, όταν γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί στο συμβούλιο είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους.
5. Εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό. Η εταιρεία θα καθορίζει ακόμα και το χρόνο έναρξης και λήξης της βάρδιας.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το πρόγραμμα... «οικειοθελών» αποχωρήσεων και μετατάξεων που «τρέχουν» κυβέρνηση και ΟΛΠ, μέσα από πιέσεις στους εργαζόμενους να το αποδεχτούν, τσακίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματά τους.
Οι εργατοϋπάλληλοι σε όλα τα λιμάνια να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους
Τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν τον ΓΚΠ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών». Οπως αναφέρει, εξουσιοδότησαν μόνοι τους τον εαυτό τους για την υπογραφή του ΓΚΠ, χωρίς να ενημερώσουν τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ για το περιεχόμενό του.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές απέρριψαν τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» για άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» κατήγγειλαν επίσης στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας όλες τις απαράδεκτες διαδικασίες, καταψήφισαν την εξουσιοδότηση των αντιπροσώπων της ΟΜΥΛΕ να υπογράψουν το νέο ΓΚΠ και ζήτησαν να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις.
Οπως επισημαίνει η «Δημοκρατική Ενότητα», οι δυνάμεις αυτές, «πιστές στη λογική του μικρότερου κακού, οδήγησαν την κατάσταση μέχρι σήμερα. Καλούσαν να στοιχηθούμε πίσω από επιλογές όπως για "Δημόσιο ΟΛΠ" με παραχωρήσεις στα μονοπώλια, καλούσαν για τη "σωτηρία" των θέσεών μας να στηρίξουμε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη δυνατή κατάληξη των διαπραγματεύσεων το τελικό κείμενο του ΓΚΠ που προβλέπει θεμελιακές ανατροπές».
Οπως τονίζει, μάλιστα, για να δικαιολογήσουν τις αντεργατικές ανατροπές και την επερχόμενη Συλλογική Σύμβαση, επικαλούνται μια σειρά ΓΚΠ και ΣΣΕ σε άλλους χώρους (π.χ. ΣΕΠ, μεγάλα σουπερμάρκετ κ.λπ.), ενώ την ίδια στιγμή σωματεία όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας «βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ που διατηρεί μια σειρά κατακτήσεις όπως το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο».
Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» προτρέπει τους εργαζόμενους στα λιμάνια να βγάλουν συμπέρασμα για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - EΕ - ΔΝΤ - COSCO και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, το κεφάλαιο. Αμεσα να συνέλθουν Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία μας για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Απόρριψη του νέου Κανονισμού Εργασίας, ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους στα λιμάνια, με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο» κ.ά.
Τονίζει, εξάλλου, ότι η πάλη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

αναδημοσίευση απ το Ριζοσπάστη Τρίτη 18.07