ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ
E-mail: d.e.limanion@gmail.com    http://de-limanion.blogspot.gr/
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ              
                                  Πειραιάς 16.07.2017

  • · Όλοι στην μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.  
  • ·   Να απορριφθεί ο νέος Κανονισμός Προσωπικού μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.  
  • ·         Να υπογραφεί άμεσα Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

Καταγγέλλουμε τη πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβούλιων των σωματείων του ΟΛΠ και τη πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ που μέσα από μεθοδεύσεις και άμεσες διαδικασίες προσπαθούν να περάσουν την έγκριση του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Χωρίς να ενημερώσουν τους εργατοϋπαλλήλους του ΟΛΠ για το περιεχόμενο του νέου Γ.Κ.Π., εξουσιοδοτούν τους εαυτούς τους για την υπογραφή του.

Απόρριψαν τις προτάσεις της Δημοκρατικής Ενότητας για άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Συνάδελφοι,

 Καταγγείλαμε μέσα στο ΔΣ την απαράδεκτη διαδικασία, που εξουσιοδοτεί τους αντιπρόσωπους στην ΟΜΥΛΕ να υπογράψουν το νέο ΓΚΠ που προβλέπει θεμελιακές ανατροπές στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, ζητήσαμε να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις.

Οι συνδικαλιστικές πολιτικές παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ, που έχουν την πλειοψηφία στα σωματεία και την ΟΜΥΛΕ, πιστές στη λογική του μικρότερου κακού, οδήγησαν στην κατάσταση που ζούμε σήμερα. Είναι οι ίδιοι, που καλούσαν να στοιχηθούμε πίσω από επιλογές όπως έναν «Δημόσιο ΟΛΠ» με ξεκάθαρες «παραχωρήσεις» στα μονοπώλια, είναι αυτοί που καλούσαν για τη δήθεν «σωτηρία» του λιμανιού να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ κι αργότερα το ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη δυνατή κατάληξη των διαπραγματεύσεων το τελικό κείμενο του Γ.Κ.Π που προβλέπει τις παρακάτω θεμελιακές ανατροπές:

     1.   Χρόνος Εργασίας:
§ Προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ώρο -37,5ώρο και 7ώρο-35ώρο που ίσχυε γίνεται 8ώρο-40ώρο.
§ Αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα-Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου
  2.   Σχέσεις Εργασίας: Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης,  την απασχόληση και μεταφορά με βάση τις ανάγκες της εταιρείας, «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», όπως την αλλαγή πόστων κι ειδικοτήτων.
3.     Αξιολόγηση: Προβλέπει  σύστημα αξιολόγησης, προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας.
4.     Απολύσεις: Απόλυση εργαζομένων με απλή καταγγελία της Σύμβασης από την εταιρεία καταργώντας ότι προβλεπόταν ως τώρα. Η πλειοψηφία στα σωματεία πανηγυρίζει ότι η έγκριση των απολύσεων θα περνάει μέσα από συμβούλιο όταν γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί σε αυτό είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους.
5.     Εισάγει το Διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό. Όλα τα εργατικά δικαιώματα κι κατακτήσεις τινάζονται στο αέρα.

Σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται  οι  δηλώσεις στελεχών της Διοίκησης του ΟΛΠ περί «υψηλού εργατικού κόστος» το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η θέση του ΟΛΠ στο διεθνή ανταγωνισμό, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας βάζουν ταφόπλακα σε μια σειρά κατακτήσεις. Φθάνουν στο σημείο να επικαλούνται μια σειρά ΓΚΠ και ΣΣΕ από άλλους χώρους (πχ ΣΕΠ, μεγάλα σουπερμάρκετ κλπ) ώστε να δικαιολογήσουν την αποδοχή του ΓΚΠ και της επερχόμενης ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή που σε σωματεία όπως πχ της Ν/Ε Ζώνης, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ που διατηρεί μια σειρά κατακτήσεις όπως το 7ωρο, 5θημερο, 35ωρο.

Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Που οδήγησαν οι επιλογές μας, η ανάθεση εν λευκώ επιταγής σ αυτές τις δυνάμεις. Αυτός είναι ο ρόλος του Εργοδοτικού Κυβερνητικού συνδικαλισμού, να βοηθάει ώστε να περνάνε οι αντεργατικές ανατροπές με την όσον δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Πιστοί υπηρέτες της Εργασιακής Ειρήνης και της ανταγωνιστικότητας.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Γύρνα τη πλάτη σου στις εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις,  μη στρέφεσαι σε ατομικές λύσεις. Ο αγώνας έχει συνέχεια.

Την στιγμή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μείωση του χρόνου εργασίας, ενίσχυσης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ανάπαυσης των εργαζόμενων, η Cosco χειροτερεύει συνολικά τις συνθήκες εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας της.
Καλούμε όλους τους  εργατοϋπάλληλους σε όλα τα λιμάνια  να πάρουν τη υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-EΕ-ΔΝΤ-COSCO των επιχειρηματικών ομίλων που ορέγονται τα υπόλοιπα λιμάνια, συνολικά στο κεφάλαιο.

           Καλούμε:
  •    Άμεσα να συνέλθουν Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία μας. Για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή  πολιτική  της κυβέρνησης και των  μονοπωλιακών  ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
  •      Απόρριψη του νέου Κανονισμού Εργασίας που τσακίζει κατακτήσεις και δικαιώματα.
  •       Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας , με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  •   Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο-5θερο- 35ωρο.
  •         Να καταργηθούν οι εργολαβικές εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά κι σ όλα τα λιμάνια της χώρας.
  •          Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.


Η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για μεταφορά ανθρώπων κι εμπορευμάτων  κι όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου