ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κατάργηση της 15ετίας για σύνταξη προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας - Για έγκλημα κάνει λόγο το ΚΚΕ

Την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης μετά από 15 χρόνια εργασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ που έκανε λόγο για έγκλημα και αιτία πολέμου.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα καταργηθεί η 15ετία για την κατώτερη σύνταξη και θα καθιερωθεί νέο όριο που θα είναι η 20ετία, συνεπώς καταργείται η κατώτερη σύνταξη πριν από τα 20 χρόνια εργασίας.
Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως «για τις συντάξεις, από τα 15 χρόνια και κάτω δεν δίνονταν ποτέ συντάξεις, με ειδικές εξαιρέσεις τις οποίες δεν θα ακουμπήσουμε. Δεν αλλάζει τίποτα. Για τα 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης αυτό που προβλέπουμε είναι όπως γίνεται με μια αναλογιστική δικαιοσύνη και για να στηριχθεί το σύστημα και να διασφαλίσουμε αυτούς που παίρνουν σύνταξη - θα δώσουμε ανταποδοτική σύνταξη στα 15 έως 20 χρόνια και στα 20 χρόνια και πάνω θα πάρουν την κανονική σύνταξη όπως προβλέπεται. Θα έχει ωριμάσει πλήρως αυτό το σύστημα. Για ποιους όμως; Για αυτούς που θα πάρουν σύνταξη το 2040 και μετά».
Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι πάντα η αστική τάξη, η οποία δεν ήθελε Κοινωνική Ασφάλιση. Από την αρχή ήθελε να την καταργήσει. Αυτό κάνετε σήμερα. Υπηρετείτε τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Απαιτεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών; Μείωση κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση. Αύξηση των ορίων ηλικίας; Αύξηση επιβάλλει η κυβέρνηση. Δεν θέλετε ο κρατικός προϋπολογισμός να συμμετέχει, δεν θέλετε το κράτος να συμμετέχει, δεν θέλετε η εργοδοσία να συμμετέχει. Θέλετε την απαλλαγή τους και αυτό προωθείτε βήμα το βήμα μέσα από όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχετε δημιουργήσει μέχρι σήμερα.
Είναι έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων που παράγουν όλο τον πλούτο. Είναι αιτία πολέμου αυτό που κάνετε στο Ασφαλιστικό. Και να ξέρετε τις επόμενες μέρες εκατομμύρια λαού θα είναι στο δρόμο. Και τους καλούμε να είναι στο δρόμο, όλος ο λαός, για να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του, κόντρα σε αυτή την επίθεση και πόλεμο που επιχειρείται σε βάρος του λαού.
Δεν απαντήσατε, ουσιαστικά αποδέχεστε αυτό που ειπώθηκε και εδώ, ότι καταργείτε τη σύνταξη σε όσους έχουν ως 15 χρόνια. Είναι εγκληματικό. Κάνετε έγκλημα σε βάρος των οικοδόμων, των εργαζομένων στον τουρισμό, στους μουσικούς, ηθοποιούς, όσους είναι στα φρούτα, όσους υποχρεώνονται να δουλεύουν λιγότερο από 300 ημέρες το χρόνο. Αυτούς που έχετε καταδικάσει να είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Βεβαίως, τα παιδιά της αστικής τάξης δεν έχουν κανένα πρόβλημα, γιατί είναι αλλού. Όμως εδώ ετοιμάζετε ένα μέλλον για τα παιδιά της εργατικής τάξης που είναι δυσοίωνο. Και δεν θα το επιτρέψουν ούτε οι σημερινοί εργαζόμενοι, ούτε οι πατεράδες και οι μανάδες γιατί είναι καλοί γονείς και υπερασπίζουν το δικαίωμα των παιδιών τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι μπροστά σας θα βρείτε την οργή, το θυμό, το μένος αυτού του λαού, που πάλεψε, που μάτωσε για να υπάρχουν κατακτήσεις. Και σήμερα του φορτώνετε την κρίση, το χρέος στην πλάτη του. Το χρέος είναι των καπιταλιστών, τους οποίους υπηρετείτε και με πάθος. Το χρέος δεν ανήκει στο λαό, δεν το έκανε αυτός, δεν το δημιούργησε αυτός. Και εμείς δεν απευθυνόμαστε σε εσάς. Εσείς είστε εχθρός της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θέλετε τους εμπόρους, αυτούς υπηρετείτε.
Το νοικοκύρεμα που λέτε είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Προσχήματα. Μπήκατε στο υπουργείο με συγκεκριμένο σχέδιο, που σας το έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σας το δώσανε οι ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών εταιρειών, σας το έδωσαν οι βιομήχανοι, οι φίλοι σας, ο ΣΕΤΕ, που θέλετε να καταργήσετε και την επαναπρόσληψη των εποχιακά εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Αυτό δεσμευτήκατε. Είσαστε ο Προκρούστης αυτών των δικαιωμάτων. Σας καλούμε να μην προχωρήσετε.
Είμαστε βέβαιοι ότι την Κυριακή στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια σε αυτό τον πόλεμο για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα είναι χιλιάδες κόσμου στο δρόμο. Και βεβαίως το επόμενο διάστημα είμαστε βέβαιοι ότι παρά τη δυσκολία που έχει το κίνημα, θα βρει το δρόμο του να σταθεί απέναντι στον ΣΕΒ, στην ΕΕ και σε όλους αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους να είναι σύγχρονοι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα, γιατί εκεί τους πήγατε. Χωρίς ΣΣΕ, με ατομικές συμβάσεις, με Ενώσεις Προσώπων, καταργήσατε τον κατώτερο μισθό, με νόμο τον πήγατε εκεί που τον πήγατε, κάνατε τροπολογία ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ για να καταργήσετε τις ΣΣΕ, γιατί θέλετε τις ατομικές, θέλετε τις Ενώσεις Προσώπων, μειώνετε συνέχεια τις εισφορές των εργοδοτών, μειώνετε την κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαϊκού, εργατικού εισοδήματος με τους άμεσους και έμμεσους φόρους και έρχεστε και σήμερα να πείτε ότι όσοι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και δεν έχουν πάνω από 4.500 ένσημα θα παίρνουν 200 ευρώ ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πιστεύουμε ότι αυτά δεν θα περάσουν. Είναι αιτία πολέμου και όσο μας αφορά αυτό τον πόλεμο θα τον διεξαγάγουμε».