ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Κατάχρηση» η συνδικαλιστική δράση Τις ανατροπές που προωθεί στο συνδικαλιστικό νόμο περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Την πρόθεση της συγκυβέρνησης να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση επιβεβαίωσε πλήρως, χτες, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή.
Ο υφυπουργός ήταν σαφής: «Η πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου (σ.σ. αναφέρεται στο ν.1264) κρίνει αναγκαίο τον εξορθολογισμό των επιμέρους σημείων, αλλά και στρεβλώσεων που πολλές φορές καταχρηστικά έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις, αλλά και καταχρηστική εφαρμογή, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα»! Η κατάχρηση, κατά τον υφυπουργό, είναι το μοίρασμα ανακοινώσεων από τους συνδικαλιστές «εντός του χρόνου απασχόλησης», και μάλιστα ανακοινώσεων «πολιτικού περιεχομένου»!
Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που έδωσε και την αφορμή για τις δηλώσεις - πρόκληση του υφυπουργού, ήταν ο «κώδικας δεοντολογίας υπαλλήλων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης» που «κυκλοφόρησε» η εταιρεία MEDIATEL στις 6 Νοέμβρη. Ο κώδικας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Εκδηλώσεις Πολιτικού Χαρακτήρα: Με γνώμονα το αντικειμενικό συμφέρον της επιχείρησης και τη μη διασάλευση της εργασιακής ειρήνης με τη δημιουργία κλίματος έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ αντιφρονούντων στον εργασιακό χώρο, ο εργαζόμενος δεν θα προβαίνει σε εκδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα που εκφράζουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή μέσα στο χώρο της εταιρείας, ενδεικτικά, παραδείγματος χάριν, με διανομή φυλλαδίων κομματικής προέλευσης ή περιεχομένου».
Η εργοδοσία απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν το κατάπτυστο κείμενο πριν προλάβουν καν να το διαβάσουν. Εργαζόμενη που αρνήθηκε να υπογράψει και κατήγγειλε τον κώδικα στην Επιθεώρηση Εργασίας, της ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή της, με το πρόσχημα ότι δεν είναι παραγωγική.
Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «με αυτή τη λογική σας, ανοίγετε το δρόμο - δυστυχώς, φοβούμαστε - για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των εργαζομένων. Βρισκόμαστε σε μία τέτοια διαδικασία; Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης; Πάντως, θέλουμε να πούμε και από αυτό το βήμα - να το υπογραμμίσουμε, να τονίσουμε - ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην περάσει ακόμη και σαν σκέψη από κάποιους - και επιχειρηματίες και κυβερνητικούς παράγοντες - ότι μπορεί να περιοριστεί η πολιτική και η συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλειάς. Είναι μακριά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνθήκες που περικόπτονται μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις και επιδόματα, θα επιβληθεί σιγή τάφου και θα τσακιστεί η αγωνιστική δράση. Η προχτεσινή απεργία έδειξε αρκετά».