ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του κρατικού χρέους και τον νέο γύρο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και αύριο Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να ετοιμάσει το δικό της «μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τις αναγκαίες, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις». 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επιτευχθεί μια συμφωνία γέφυρα, που θα εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών και του κρατικού χρέους, έως ότου υπάρξει μια συνολική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να εκδοθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, πέραν των 15 δισ. που είναι το όριο και τα οποία έχουν ήδη αντληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».
Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ανανεώσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συναντηθούν εκτάκτως την επόμενη Τετάρτη 11 Φλεβάρη, για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση σχετικά με την Ελλάδα. Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες.