ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Στράγγιξαν» ήδη 400 εκ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Οργανισμών

Στα 400 εκ. ευρώ έχουν φτάσει έως τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα που μετέφεραν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στην Τράπεζα της Ελλάδας, υλοποιώντας «εθελοντικά» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.
Πρόκειται για λεφτά των εργαζομένων που δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό, προκειμένου το κράτος να διασφαλίσει ρευστότητα για να πληρώνει τους δανειστές και τις άλλες υποχρεώσεις.  
Συγκεκριμένα, απόφαση για να μεταφέρουν ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ έχουν πάρει τα Διοικητικά Συμβούλια του ΙΚΑ, του ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ (κλάδος μηχανικών), του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και του ΟΑΕΔ.
Από αυτούς τους οργανισμούς, έχει μεταφερθεί περίπου το 15% των ταμειακών τους διαθέσιμων. Τα ποσά αυτά καταμερίζονται ως εξής: ΟΑΕΔ 215 εκ. ευρώ, ΤΣΜΕΔΕ 100 εκ. ευρώ, ΙΚΑ 70 εκ. ευρώ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 15 εκ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, το ΔΣ του ΟΑΕΕ έχει πάρει απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών του διαθέσιμων, τα οποία ισοδυναμούν με τις διμηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Οργανισμός αναμένεται να μεταφέρει στην ΤτΕ 40 εκ. ευρώ τον Ιούνη. Εκκρεμότητα υπάρχει και με το ΤΣΑΥ - ΕΤΑΑ (κλάδος γιατρών), που ετοιμάζεται να δεσμεύσει 50 εκ. ευρώ.
Αν ολοκληρωθούν και οι δυο αυτές μεταφορές ρευστού, τότε στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έχουν περάσει περίπου 490 εκ. ευρώ από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, που ισοδυναμεί με το 20% των ταμειακών τους διαθέσιμων.
Τώρα, η κυβέρνηση εστιάζει την προσπάθεια να αυξήσει τα ποσά που έχουν ήδη διατεθεί, αλλά να βάλει και άλλα ταμεία στο παιχνίδι, όπως το ΕΤΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ των τραπεζοϋπαλλήλων. 
Τι «στράγγισμα» των Ασφαλιστικών Οργανισμών από ρευστό, εκτός του ότι βάζει σε κίνδυνο τα ταμειακά τους διαθέσιμα -παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο-, συνιστά και πρόκληση για τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, αλλά δίνει ευχαρίστως τις εισφορές των ασφαλισμένων για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Το ίδιο ισχύει και με τον ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει ανταποκριθεί με 215 εκ. ευρώ στο «προσκλητήριο» της κυβέρνησης με την ΠΝΠ, αλλά την ίδια ώρα οι σπουδαστές στα ΕΠΑΣ είναι απλήρωτοι για την πρακτική τους και μόλις ένας στους 10 άνεργους δικαιούνται επίδομα από τον Οργανισμό.