ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ για πρόοδο στις συνομιλίες σε Συνταξιοδοτικό και Εργασιακά

Κλίμα συμφωνίας με αντιλαϊκά μέτρα αναδύεται από την κοινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Συνεπώς, η κυβέρνηση αποδέχεται να λάβει τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος-μνημονίου. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, τα μέτρα θα σχετίζονται τόσο με το Ασφαλιστικό όσο και με τα Εργασιακά και τα Μισθολογικά.
Συγκεκριμένα, για το Ασφαλιστικό στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως «ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Άρα η κυβέρνηση δέχεται να διατηρήσει και να πάρει νέα μέτρα ειδικότερα για τις συντάξεις με γνώμονα τη «δημοσιονομική βιωσιμότητα», με βάση την οποία έχουν παρθεί όλα τα έως τώρα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Για τα Εργασιακά η κοινή δήλωση αναφέρει πως «συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Φαίνεται πως η κυβέρνηση μετά τη μετάθεση της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού δέχεται και άλλες αιτιάσεις των δανειστών για την «αγορά εργασίας», προκειμένου να υποστηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι προφανές πως δεν γίνεται καμία αναφορά για την κατάργηση του αντεργατικού μνημονικού πλαισίου παρά μόνο για να «χρυσωθεί το χάπι», μια αναφορά στα περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου όμως γίνεται λόγος για ένα «μοντέρνο» και «αποτελεσματικό» σύστημα, που π.χ. σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι σε βάρος των εργαζομένων και με κίνητρα για τα μονοπώλια.
Τέλος, οι δύο άνδρες δηλώνουν πως «οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group».