ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ «Καίγονται» να κλείσει συμφωνία, κρύβουν το αντιλαϊκό της περιεχόμενο

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιχειρούν να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού επιστρατεύοντας την κινδυνολογία
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων και όλα τα πιθανά σενάρια ως προς την έκβασή τους ενημερώθηκαν την Κυριακή το κυβερνητικό συμβούλιο και ακολούθως σε κοινή συνεδρίαση η κοινοβουλευτική ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμως η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και για τη δυνατότητα επίτευξης «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», ανεπίσημα όμως στελέχη της δεν κρύβουν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα. Προσθέτουν δε πως σ' αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν απ' τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αποσπάσει τουλάχιστον ανοχή απ' την «κοινή γνώμη»...
«Καλοπληρωτές» και με σεβασμό στους αντιλαϊκούς κανόνες
Το αντιλαϊκό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χτες, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ομνύοντας στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι βέβαια συνθέτουν ένα διαρκές μνημόνιο για τους λαούς.
Ο Γ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε είναι στην πρόθεσή της να εκβιάσει με παύση πληρωμών. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ σήμερα. «Δεν εξετάζει η κυβέρνηση σχέδιο Β, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση (...) Υπάρχει δρόμος που πρέπει να γίνει ώστε να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει πάντοτε τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό», να βάζει δηλαδή το λαό να πληρώνει «στο ακέραιο και εγκαίρως» ένα χρέος που δεν είναι δικό του.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt» - στο οποίο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι ανέπτυξε, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, την πρότασή του για διπλό νόμισμα - επιβεβαίωσε ότι τα σχετικά σενάρια είναι σε γνώση του Αλ. Τσίπρα, λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις προτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος».
Αν και αρνήθηκε να υπεισέλθει στο περιεχόμενο των συζητήσεων με την ΕΕ και επέμεινε στον ισχυρισμό περί του απαραβίαστου των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, ο Γ. Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Παρότι, όπως είπε, υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, εντούτοις «το δημοψήφισμα είναι μέσο για την έγκριση ή απόρριψη της στρατηγικής της κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τη διαρροή στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) προς ειδησεογραφικό site, προέτρεψε την ΤτΕ να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της. Για το ίδιο θέμα το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει προηγουμένως γνωστή τη δυσαρέσκειά του, αναφέροντας σε non paper ότι «...σχετικά με στοχευμένες διαρροές της ΤτΕ εναντίον της κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ. Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».
Σε ερώτηση σχετική με τα ενεργειακά, ο Γ. Σακελλαρίδης υπενθύμισε την επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, η κυβέρνηση συζητά με ΗΠΑ αλλά και Ρωσία προκειμένου τελικά να κάνει τις πιο συμφέρουσες για την ελληνική οικονομία επιλογές.
Βομβαρδισμός του λαού με σενάρια
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84» εστίασε στο αίτημα της άλλης πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2%, εκφράζοντας ουσιαστικά την αγωνία της κυβέρνησης για την αδυναμία που θα σήμαινε κάτι τέτοιο στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Επικαλέστηκε μάλιστα τις ΗΠΑ για να μιλήσει για «σύγκρουση δύο γραμμών», που αφορά ωστόσο στο μείγμα διαχείρισης και όχι στα λαϊκά συμφέροντα, απέναντι στα οποία το μέτωπό τους είναι αρραγές.
Συντηρώντας τη «θολή» εικόνα που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο Γ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωνε την «ευθύνη» της κυβέρνησης «να καλύπτει πάντοτε τις υποχρεώσεις της», ο Ν. Βούτσης σημείωνε: «Οταν, κάθε εβδομάδα, δίνουμε αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω γύρω, στην κα Λαγκάρντ, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μία ημερομηνία - για να μην πω λήξης - μία ημερομηνία ενδεχομένως αλλαγής γραμμής πλεύσης (...) Το να ξύνουμε τον πάτο από παντού γύρω γύρω για να δίνουμε στην κα Λαγκάρντ κάθε μήνα έχει και ένα όριο, χωρίς να υπάρχει μία υπόσχεση ρευστότητας και μία ανοιχτή προοπτική για τη χώρα. Γιατί να την κάνουμε, όταν μονομερώς από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτή η διαδικασία;».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν το ενδεχόμενο της λεγόμενης «ρήξης» και το δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι, απάντησε ότι «πολλά πράγματα είναι στο τραπέζι, εγώ δεν θα το ονόμαζα ρήξη, αλλά "σταυρική" συνεννόηση. Διότι, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ρήξεις μπορεί να έχουν στάδια, υπαναχωρήσεις, κορυφώσεις, κ.λπ. Είναι άλλο το να φτάσει κανείς σε ακραίες ιδέες για αποχώρηση από το ευρώ, είναι κάτι του πολύ μακρινού μέλλοντος και ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί».
Απ' την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι μονόδρομος γιατί η ρήξη είναι πολύ ακριβή και οδυνηρή για όλους. Ακόμα και μια σχετικά ικανοποιητική, μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη και πιο συμφέρουσα από τη ρήξη», πρόσθεσε, προετοιμάζοντας για το περιτύλιγμα του «μικρότερου κακού» που θα ντύσει μια ακόμα αντιλαϊκή συμφωνία...
Και ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα (...) η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις και όχι κάλπες και η εντολή που έχει ο Τσίπρας είναι να κυβερνήσει», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης κρατούσε «ζεστό» και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ως εργαλείου απόσπασης της λαϊκής συναίνεσης: «Ο λαός δεν θα είναι θεατής και το πολύ πολύ να γκρινιάξει και να χειροκροτήσει, αλλά θα είναι συμμέτοχος σε μια επιλογή με την κυβέρνηση, όχι σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, αλλά με πολιτική στάση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε (ρ/σ «Real»): «Εγώ είμαι από αυτούς που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα, είτε είναι εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε».