ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Προσοδοφόρα για το κεφάλαιο ενεργειακά «παιχνίδια»

Η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν, χτες. Οπως έγινε γνωστό απ' το Μέγαρο Μαξίμου, «συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία», καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στα μέσα Ιούνη.
Στον τομέα της Ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση συμμαχιών με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης και το στόχο της για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί το πεδίο εκδήλωσης οξυμένων ανταγωνισμών με επίκεντρο τους ενεργειακούς πόρους και διαύλους.
Στο πλαίσιο αυτό, Τσίπρας - Πούτιν επιβεβαίωσαν χτες τη «βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας», ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την πρόθεση «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του».
«Παιχνίδι» και με τους Αμερικάνους
Στο παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση «παίζει» με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί. Ετσι, με τον Ειδικό Απεσταλμένο και Συντονιστή για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Την επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κοτζιάς, τέλη Απρίλη, μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press» από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι: «Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Αμος Χοστάιν, θα επισκεφτεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες», έλεγε εξηγώντας ταυτόχρονα ότι ο Τζον Κέρι τον διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό μεταφοράς καυσίμου που προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση η ρωσική «Gazprom».
Ο ίδιος, επιχειρώντας να παζαρέψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, υποστήριξε ότι «η "Gazprom" μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά», παραπέμποντας στη ρωσική πρόταση για 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη.
Εσπευσε, δε, να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου της «Gazprom» ως «οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», παρέχοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις ότι η στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα όχι μόνο δεν αμφισβητείται στο ελάχιστο αλλά τηρείται με ευλάβια. Θυμίζουμε, αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έδωσε τέλη Μάρτη στο δικό του ταξίδι στην Αμερική και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.