ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της ΔΕ για την εξελισσόμενη ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και λοιπων λιμένων. 'Ολοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σάββατο 14/6 και ώρα 12.00 στη Γ.Σ των Μετόχων του ΟΛΠ



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Πειραιάς, 11/6/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία ολοκληρωτικής παράδοσης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Ανακοινώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού  για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67 % των μετοχών του ΟΛΘ.
Η ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας είναι κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων που χτυπούν τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, όπως η νέα επίθεση που υλοποιείται στο ασφαλιστικό.
           
Συνάδελφοι,
με την παράδοση των λιμανιών στους επιχειρηματικούς ομίλους η κυβέρνηση υλοποιεί την στρατηγική της άρχουσας τάξης για την αναβαθμίση του ρόλου της στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό μέσα από τη μετατροπή της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων και ενέργειας.
Υλοποιείται απόλυτα η στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις τους, είτε με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που σήμερα προωθεί κυβέρνηση - ΤΑΙΠΕΔ, είτε με συμβάσεις παραχώρησης (όπως η COSCO σήμερα) που προκρίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και διάφορες ενώσεις μεγαλοεργοδοτών. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων.
Όποια μορφή ιδιωτικοποίησης και αν επιλεγεί, το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους θα είναι το ίδιο. Χαμένοι από χέρι θα βγουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την επίθεση των μονοπωλίων και θα μεγαλώσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Θα σημάνει μαζικές απολύσεις, εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, χωρίς δικαιώματα και ΣΣΕ, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση. Το παράδειγμα της COSCO που έγινε και με τις ευλογίες της ΕΕ είναι χαρακτηριστικό.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Δεν υπάρχουν «λύσεις» που να υπηρετούν και τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους. Απαιτείται μέτωπο στις απόψεις που καλλιεργούν κλίμα αναμονής, την ηττοπάθεια και τον εφησυχασμό, ότι με διαπραγμάτευση και ταξική συνεργασία, με την κυβερνητική εναλλαγή, μπορεί να τη γλιτώσουμε.
Κανείς δεν τα βγάζει πέρα μόνος του στην καταιγίδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Συμφέρον από μια τέτοια στάση του εργατικού κινήματος, έχουν μόνο τα μονοπώλια που ορέγονται τις υποδομές και τα δίκτυα της χώρας.

Απάντηση στη βάρβαρη επιδρομή των μονοπωλίων, τη θύελλα των μέτρων που τρέχουν και αυτών που έρχονται είναι:
Ÿ  ΑΜΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ και κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων στα λιμάνια. Να ξεσηκωθεί κύμα αντίδρασης και αντεπίθεσης που θα αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα.
Ÿ  ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και συντονισμό με τους εργαζόμενους των κλάδων που άμεσα ή έμμεσα θίγονται από τις εξελίξεις (όπως ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία). Σε αυτή τη συμμαχία δε χωρούν τμήματα του κεφαλαίου και δυνάμεις της τοπικής διοίκησης που ζητούν ιδιωτικοποίηση με παραχωρήσεις.
Ÿ  ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ που επίσης θίγονται από την παράδοση της λιμενικής δραστηριότητας στα μονοπώλια. Με τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα νησιά που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

ΖΗΤΑΜΕ:
Άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα Λιμάνια.
Να οργανωθεί η 24ωρη απεργία σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που θίγονται.
Να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση και τη ανάδειξη της πάλης, να αποκρούσουμε την επίθεση.

Με πλαίσιο που συγκρούεται με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, που θα έχει αφετηρία την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, που θα δυναμώνει βάζοντας στο επίκεντρο έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων για λιμάνια κοινωνική ιδιοκτησία, για να γίνει ο εργαζόμενος κύριος του πλούτου που παράγει.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ü   Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να σταματήσουν κάθε διαδικασία εκποίησης των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Παλεύουμε συνολικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις - παραχωρήσεις -  συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην παράδοση των λιμενικών υποδομών στα μονοπώλια με κάθε μορφή.
Ü   Να μην προχωρήσει η συμφωνία ΟΛΠ – COSCO και η παράδοση της δυτικής προβλήτας ΙΙΙ.
Ü   Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις – διαθεσιμότητες και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ü   Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που χτυπούν ή καταργούν τις ΣΣΕ.
Ü   Παλεύουμε ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα ενάντια στη φοροληστεία και στον οδοστρωτήρα που κατεδαφίζει κατακτήσεις στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΗ   και ώρα 12.00  στη Γ.Σ. των ΜΕΤΟΧΩΝ του ΟΛΠ

Δ.Ε. ΛΙΜΑΝΙΩΝ
11/6/2014