ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΥΛΕ. Συμμαχίες για ιδιωτικοποίηση με άλλον τρόπο στο λιμάνι Σύσκεψη χτες με φορείς που τάσσονται υπέρ της μακρόχρονης παραχώρησης των υποδομών του ΟΛΠ ΑΕ έναντι της πώλησης των μετοχών


«Οχι Γιάννης, Γιαννάκης» είναι για τα συμφέροντα του λαού η αξιοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ όπως προτείνει η ΟΜΥΛΕ και άλλοι φορείς
Σε εγκλωβισμό των εργαζομένων στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, για τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, οδηγούν «πρωτοβουλίες» όπως η χτεσινή, των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών.Σε σύσκεψη που διοργάνωσαν στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, κάλεσαν εκπροσώπους των Επιμελητηρίων του Πειραιά (Βιομηχανικό, Εμπορικό, Βιοτεχνικό), τον νέο δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τους δημάρχους των δήμων που συνορεύουν με το λιμάνι και το δικηγορικό σύλλογο. Το πλαίσιο που καθόρισαν στη σύσκεψη, όπως επιβεβαιώνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, περιορίζεται στον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η πλήρης και καθολική αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι φορείς που κλήθηκαν στη συνάντηση, ο δήμαρχος Πειραιά, αλλά και οι δήμαρχοι των γύρω δήμων, όλοι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών, αλλά όχι στην παραχώρηση με μακροχρόνιες συμβάσεις.
Ζητάνε, επίσης, ισχυρή παρουσία του κράτους και των δήμων στα διοικητικά όργανα του ΟΛΠ, προκειμένου να παίζουν ρόλο τροχονόμου στα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται γύρω από την εκμετάλλευση των υποδομών. Το ίδιο ζητάνε και ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου με συμφέροντα στο λιμάνι.
Οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για τους ανταγωνισμούς αυτούς, τον κίνδυνο να συρθούν σε «πάλη για ξένα συμφέροντα» και ότι οι φυσικοί τους σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι των κλάδων που έχουν σχέση με το λιμάνι, όπως οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων κ.ά.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης διαλύει Συλλογικές Συμβάσεις, δικαιώματα και κατακτήσεις και ότι ο αγώνας για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού, είναι αδιάρρηκτα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής.