ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Με τη βούλα του ΣτΕ οι ιδιωτικοποιήσεις


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με 11 αποφάσεις απέρριψε τις προσφυγές οκτώ δημοσίων φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών), που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.
Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό - Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου ΑΕ» και «Εγνατία Οδός ΑΕ». Οι Σύμβουλοι Επικρατείας κατά πλειοψηφία απέρριψαν ως «απαράδεκτους» όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς (σύλλογοι, κλπ) δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ. Ακόμη, αποφάνθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, οι αιτήσεις ακυρώσεώς τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δε συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών, ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας.