ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Οι μπίζνες με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά στις επαφές Αντώνη Σαμαρά - Λι Κετσιάνγκ

Το λιμάνι του Πειραιά είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Κίνας και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ συμφωνήθηκε να μετατραπεί σε πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη.
Σαν προσδοκία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θέλει να γίνει η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά «κόμβος ανθρώπων και εμπορευμάτων, να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «το πρώτο βήμα έγινε με την επένδυση της «COSCO» στο λιμάνι, όπου πολλά συζητούνται και προωθούνται», ενώ ανακοίνωσε ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα ενταχθούν μαθήματα κινεζικών σπουδών.
Για την οικονομία της Ελλάδας επανέλαβε πως «έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπερκαλύπτει τους στόχους της, ξεπερνά την ύφεση και διεκδικεί το ρόλο που της αρμόζει σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας στις δηλώσεις του ανέφερε την πρόθεση της χώρας του να προσφέρει κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έκανε σαφές το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές με βασική προτεραιότητα το λιμάνι του Πειραιά κάνοντας λόγο για «κόμβο» και εκφράζοντας τη συμφωνία του με τα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς για το θέμα.
Ρωτήθηκε για τις πιέσεις που δέχεται η κινεζική οικονομία και απάντησε πως «είναι πολλές οι αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ για την οικονομία της χώρας του σημείωσε πως δέχεται πιέσεις αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με 7,45 και ισχυρίστηκε ότι το αντίδοτο είναι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα επιτρέψουν την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται με «μεσαίες και υψηλές ταχύτητες».

Ο Λι Κετσιάνγκ συνοδεύεται από δεκάδες κινεζικούς επιχειρηματίες που κατέφτασαν στην Ελλάδα για μπίζνες με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Αύριο Παρασκευή, οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατόπιν θα εγκαινιάσουν το Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Το Σάββατο, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Εκτός από τις επίσημες συνομιλίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή 19 επιχειρηματικών συμφωνιών, ύψους άνω των 6,4 δισ. δολαρίων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των συμφωνιών συνδέεται με τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αφορά στη χρηματοδότηση από κινεζικές τράπεζες της κατασκευής πλοίων για λογαριασμό ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.