ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΗΚΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ - Παγώνουν φορολογική ενημερότητα και επιστροφές λόγω ΕΝΦΙΑ

Παγώνουν οι επιστροφές φόρων και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του χαρατσιού που επέβαλε η κυβέρνηση στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση εμφανίζεται ότι επιχειρεί να «διορθώσει» ορισμένες από τις παρατηρούμενες αστοχίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάρισή του μετά τα μέσα Σεπτέμβρη, όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα εισπράξουν τίποτα. Θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση, η οποία λήγει τον Σεπτέμβρη, και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός ενώ δεν θα μπορούν να παραλάβουν ούτε φορολογική ενημερότητα. 
Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Παράλληλα σχεδιάζεται και η μετάθεση κατά 1 μήνα των προβλεπόμενων δόσεων.
Οι κυβερνητικές «διορθώσεις», δεν αλλάζουν ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης φορομπηχτικής πολιτικής.
Ο ΕΝΦΙΑ, ανεξάρτητα, από τις όποιες τροποποιήσεις και «διορθώσεις» αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο μόνιμου χαρακτήρα. Επιβάλλεται πάνω σε κάθε σπιθαμή γης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 2014, το χαράτσι θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε είδους εδαφικές εκτάσεις. Στον αντίποδα προβλέπονται προκλητικές μειώσεις φόρου για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ελαφρύνσεις γα μεγάλες και συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, καθώς και απαλλαγές για «εξωχώριες» (οφσόρ) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι ο φόρος πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
Χαράτσια και πρόστιμα
Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα εξοφλήσουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και τόκους που θα προσαυξήσουν σε εξωφρενικά ύψη τα χρέη τους, συγκεκριμένα κατά 11,46% για 2 μήνες καθυστέρησης και κατά 28,5% για καθυστέρηση ενός έτους!
Ειδικότερα προβλέπονται:
α) Πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% της αρχικής οφειλής, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.
β) Τόκοι προσαύξησης οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής και θα υπολογίζονται και επί του αθροίσματος οφειλής και προστίμων!