ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις


Εξαφανισμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια χτεσινής παρέμβασης του ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ασκήσουν το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ήταν γνωστή και το υπουργείο είχε ενημερωθεί εδώ και μέρες. Ωστόσο, χτες το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε σύσσωμη και αντί για αυτήν, ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Τη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Αλ. Περράκης, από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνεται:
«Για ακόμα μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει στην πράξη τίνος τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Από τη μια στρώνουν κόκκινα χαλιά για τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων και την τρόικα και από την άλλη υποδέχονται με κλειστές πόρτες και την παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεών τους τους εκπροσώπους των σωματείων που παραβρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ ο υπουργός ήταν ενημερωμένος από τις 7/8 για τη συνάντηση, γύρισε την πλάτη στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, με "διαρροές" προς τον Τύπο, ετοιμάζουν το έδαφος για να νομοθετήσουν και να καταργήσουν την απόφαση του ΣτΕ για τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, που έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε αυτό το δικαίωμα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΕ για το χτύπημα των ΣΣΕ και τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων με μισθούς 511 και 586 ευρώ, μέσω των ατομικών συμβάσεων.
Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη τη στάση του υπουργού Εργασίας Βρούτση και της κυβέρνησης συνολικά και καλούμε τους εργαζομένους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις δικές μας ανάγκες, να κάνουμε στην πράξη το δίκιο μας νόμο».
Δύσκολη έως αδύνατη η μονομερής προσφυγή
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κατάργησαν τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ στην περίπτωση που κατέληγαν άκαρπες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις συνδικάτων - εργοδοτών. Η προσφυγή μπορούσε να γίνει αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των δύο μερών. Αξιοποιώντας την απόφαση αυτή, η πλειοψηφία των εργοδοτικών ενώσεων αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις, αφήνοντας να λήξει και η μετενέργεια, πριν επιβάλλουν γενικευμένα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Τη συγκεκριμένη απόφαση χαρακτήρισε αντισυνταγματική και επομένως άκυρη το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν λίγο καιρό. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τροπολογία - το σχεδιασμό αυτό αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την 1η Αυγούστου - που βάζει μια σειρά προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, έτσι ώστε με άλλον τρόπο να την ακυρώσει στην πράξη. Το σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε και δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας στις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» της 10/8, η τροπολογία έχει ήδη επεξεργαστεί από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, κ. Στρατινάκη, σε συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς.
Προβλέπει ότι για να φτάσει ένα αίτημα στη διαιτησία, πρέπει:
  • Να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη εκ μέρους των εργαζομένων ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης προς τον «Μεσολαβητή» για τους λόγους που ζητούν την προσφυγή στη Διαιτησία.
  • Να υπάρχει γνωμοδότηση του «Μεσολαβητή» για το αν μπορεί να προχωρήσει το αίτημα στη Διαιτησία, αφού προηγηθεί μια πρώτη γέφυρα επικοινωνίας εργαζομένων και εργοδοτών, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί η διαιτητική απόφαση.
  • Γνωμοδότηση του ΟΜΕΔ που να τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έρθουν σε συμβιβασμό και η οποία θα ανοίγει το δρόμο της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.