ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι μετανάστες ως ... «επένδυση»

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε έκθεσή του για τη ροή μεταναστών, καλεί τα κράτη - μέλη να μη «θυσιάζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη» που μπορεί να έχει η μετανάστευση μπροστά σε πρόσκαιρες ανησυχίες όπως είναι «οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί κύκλοι και η εχθρική στάση της κοινής γνώμης». «Οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπισθούν ως πηγή πόρων και όχι ως πρόβλημα, ενώ στο πλαίσιο των πολιτικών ένταξης, ως επένδυση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με απλά λόγια, η διαπίστωση - παρότρυνση είναι ότι η «κάνουλα» πρέπει να ανοιγοκλείνει με βάση πρώτα από όλα τις ανάγκες σε φτηνό εργατικό δυναμικό που έχει το κεφάλαιο σε κάθε χώρα. Η Γερμανία, που πλέον είναι 2η στην υποδοχή μεταναστών (από 9η το 2009) ήδη δέχεται «συμβουλές» να στραφεί περισσότερο στους μετανάστες για να στηρίξει την οικονομία της (βλέπε πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν αστοί οικονομολόγοι για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης).
Αν συνυπολογιστεί ότι οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν υψηλή κατάρτιση αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 70%, δεν αποκλείεται να αρχίσουν μαζικότερες ροές μεταναστών φτηνού εργατικού δυναμικού σε μια σειρά χώρες. Θα δυναμώσουν ταυτόχρονα και οι προσπάθειες να καλλιεργηθεί διχόνοια στην εργατική τάξη. Η ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα και οργάνωση των εργατών είναι βασική προϋπόθεση για να θωρακιστεί απέναντι στη νέα επίθεση που νομοτελειακά θα έρθει.