ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης και τρόικας - Δεδομένα τα σκληρά μέτρα

Με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της παράτασης του μνημονίου.
Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της τρόικας αναβλήθηκε.
Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών νέο e-mail με στοιχεία για τις διευκρινίσεις που ζήτησαν. Η τρόικα φέρεται να επιδιώκει να εφαρμοστούν από τώρα τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2015, καθώς και να γίνουν «πιο συγκεκριμένες» ορισμένες από τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση -ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων- κυβέρνηση και τρόικα δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Έρχονται επώδυνα μέτρα στο Ασφαλιστικό
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι το όριο για την κατώτερη σύνταξη θα αυξηθεί από τα 15 έτη στα 20 έτη. Στα σκαριά βρίσκονται και άλλα σκληρά μέτρα όπως κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν τα 62 ή τα 67 χρόνια, πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη διετία και πετσόκομμα του ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο Eurogroup της Δευτέρας θα τεθεί θέμα παράτασης του μνημονίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να παραταθεί το πρόγραμμα το πολύ για ένα μήνα, ενώ Κοινοτικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερη παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στη συνέχεια να δημιουργηθεί η «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης».
Συνεδρίαση του Euroworking group
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ομάδας εργασίας (Euroworking group) που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ, ενώ τα σχετικά παζάρια γίνονται στο φόντο της ενδοαστικής διαπάλης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
«Πολλά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή», δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν.