ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη - Τζ. Όσμπορν: «Κοινό έδαφος» στην «υπευθυνότητα»

Με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Όσμπορν, συναντήθηκε την Δευτέρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τις επαφές που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει ερείσματα στην απόπειρα αλλαγής μίγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Η αίσθησή μου ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρεί». Αυτό δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά από τη χτεσινή συνάντησή του με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο Ευ.Τσακαλώτος. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της Ευρωζώνης», λέγοντας ότι «ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αυτό αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» και επίσης «αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία». Παράλληλα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να ενεργήσει με υπευθυνότητα», προσθέτοντας πως είναι εξίσου σημαντικό η Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Συνάντηση με τραπεζίτες και «επενδυτές»
Μετά την συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο Γ. Βαρουφάκης, είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και επιχειρηματίες στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για την ομαλή αποπληρωμή του χρέους στους ιδιώτες «επενδυτές», ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο ενδιαφέρον της συγκυβέρνησης για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συνάντηση διοργανώθηκε από τα τραπεζικά μονοπώλια της Deutsche Bank και American Bank.
«Δεν συμμετέχουμε στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αποσαφήνισε το Institute of International Finance (IIF), στο περιθώριο των επαφών του Γ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο. «Το IIF δεν συμμετέχει επίσημα στις συζητήσεις, καθώς τα ομόλογα των ιδιωτών δεν περιλαμβάνονται στο αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση» υπογράμμισε στέλεχος της διοίκησης του IIF, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τους ιδιώτες (PSI).
Ο Γ. Βαρουφάκης, θα συναντηθεί την Τρίτη, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Π. Παντοάν.
«Δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων»
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε πλήρως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν κανονικά, μόνο που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει καλύτερο παζάρι με τα μονοπώλια ώστε να εξασφαλίσει καλύτερο τίμημα για τα ...«ασημικά». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι έξυπνο να πουλάς περιουσιακά στοιχεία για ψίχουλα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι και συνετή η ανάκληση ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί». Δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που σημαίνει νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του λαού, πρόσθεσε πως οι ξένες επενδύσεις και κυρίως οι κινεζικές - αναφερόμενος και σε αυτές της Cosco - είναι «σημαντικές για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και τόνισε ότι: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές πως θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα».