ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Καθημερινές δράσεις στο χώρο της Υγείας λόγω των οξυμένων προβλημάτων Απεργία στις 20 Μάη

Συνεχίζονται καθημερινά οι κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις από γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, Λαϊκές Επιτροπές και συνταξιούχους, αντιδρώντας στα οξυμένα προβλήματα της Υγείας από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, που συνεχίζει η νέα κυβέρνηση.
Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 20 Μάη και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι οριακή. Για εκείνη τη μέρα είχαν ήδη παρθεί απεργιακές αποφάσεις από ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις νοσοκομείων («Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικόν», «Μεταξά», Σάμου), με πρωτοβουλία των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Μπροστά στην απεργία η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και καλεί στη συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο Υγείας.
Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Πραγματοποίησε, επίσης, στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μάη, και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Υγείας. Ακόμα, η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στη νέα κινητοποίηση των φορέων της Δυτικής Αθήνας για τη δημόσια Υγεία, στις 14 Μάη στο υπουργείο Υγείας, και στηρίζει τις επισχέσεις εργασίας ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών.
Απόφαση για συγκέντρωση στις 20 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Θα συμμετάσχουν επίσης στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 14 Μάη.
Αναβρασμός στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς τα προβλήματα μεγαλώνουν. Σε μια σειρά νοσοκομεία συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) πραγματοποίησε στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μάη,  ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα επείγοντα του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα προχωρά και τις επόμενες μέρες σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.
Τρίωρη στάση εργασίας  και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησαν την Πέμπτη από κοινού οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία Ηρακλείου Κρήτης, το Πανεπιστημιακό (ΠΑΓΝΗ) και το Βενιζέλειο.
«Στο πόδι» οι Λαϊκές Επιτροπές
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών και φορέων από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 14 Μάη στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας. Για την προετοιμασία της χθες Δευτέρα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Πετρούπολης και σήμερα Τρίτη 12 Μάη στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Μενιδίου.
  • Το διάστημα 11-15 Μάη θα προχωρήσουν σε κατά τόπους δράσεις.
  • Στις 18 Μάη θα γίνει κοινή παρέμβαση, στις 12.30 στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου).
  • Στις 28 Μάη αποφασίστηκε παγκινητοποίηση με συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ. στο Περιβολάκι της Νίκαιας.
Σύσκεψη για την Υγεία διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας την Τετάρτη στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Άλλες δράσεις
Φορείς και σωματεία της Καρδίτσας, μετά από σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στις 27 Μάη.