ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πρωτοβουλίες να «κλείσουν» Ασφαλιστικό και Εργασιακά αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Τη δέσμευση πως «θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία» ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Eurogroup της 11ης του Μάη.
Σύμφωνα με «non paper» για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και σημειώνει τη διάθεσή της να επιτευχθεί συμφωνία και σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές, για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα».
Τα ανοιχτά ζητήματα, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, είναι το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπου η κυβέρνηση κλήθηκε στο Eurogroup να παρουσιάσει και να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών» και προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς».
Χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup «αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» που «κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου».
Στο non paper δε γίνεται καμία αναφορά σε δημοψήφισμα ή εκλογές.
Την Τρίτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο.