ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πιέζει για συμφωνία... ψάχνεται για το πώς θα επανακάμψει «Οποιαδήποτε συμφωνία καλύτερη από τη μη συμφωνία» λένε τα στελέχη της ΝΔ, ενώ φουντώνει η συζήτηση για την «επανασύνδεση με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας»

Την επίτευξη συμφωνίας της συγκυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε να διοχετευτεί ρευστότητα στα εγχώρια μονοπώλια, ιεραρχεί ως βασικό ζητούμενο η ΝΔ, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η... ενδοσκόπηση για το πώς θα επανακάμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, προειδοποίησε χτες την κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα που επαγγέλλεται «θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα».
Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, επέμεινε ότι «απαιτείται, συνεπώς, η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκης ερωτηθείς στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το αν θα υπερψηφίσει η ΝΔ στη Βουλή μια συμφωνία, απάντησε:«Εχω πει επί της αρχής, ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Η μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία, εδώ που έχουμε φτάσει. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα μέτρα και θα τα αξιολογήσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πάλι τη μέθοδο των φοροεπιδρομών, για να δικαιολογήσει τις επιλογές της στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του κράτους (...) Αυτό, επί της αρχής, φιλοσοφικά, μας βρίσκει τελείως αντίθετους».
«Παίξαμε μπάλα σε γήπεδο που δεν μας ταιριάζει»
Ο ίδιος επεφύλαξε αιχμές και για την ηγεσία του κόμματός του: «Η ΝΔ δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική της στο βαθμό που θα ήθελα, και ούτε έχουν γίνει ακόμα οι αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης, εφαρμοσμένης πολιτικής (...) Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει συθέμελα, για να μπορέσει να επανασυνδεθεί με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που της γύρισαν την πλάτη. Αυτή τη στιγμή, αυτή τη δυναμική δεν την βλέπω στο βαθμό που θα ήθελα».
Και επέμεινε: «Δεν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το τι έγινε μετά τον Ιούνιο του 2014, όπου ερμηνεύσαμε τελείως λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να παίξουμε μπάλα σε ένα γήπεδο που δεν μας ταιριάζει;».
Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής της ΝΔ (και εμφανιζόμενος ως «δελφίνος») Ν. Δένδιας, ερωτηθείς στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ για το αν η ΝΔ θα ψηφίσει όποια συμφωνία τελικά επιτύχει η κυβέρνηση, απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων πως οτιδήποτε κι αν έρθει θα το ψηφίσουμε (...) Πέραν αυτού, ωστόσο, η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, όχι οποιαδήποτε, αλλά μια σοβαρή συμφωνία. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, για να την βοηθήσουμε σε ό,τι αυτή κρίνει».
Ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» για το τι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη κυβέρνηση και οδηγήθηκε σε ήττα είπε: «Από τον Απρίλιο του 2014 και μετά, πολύ λίγα πράγματα πήγαν καλά κι έγιναν σωστά από την τότε κυβέρνηση. Κορυφαίο σφάλμα, κατά την κρίση μου, ήταν ο τρόπος και το πνεύμα του ανασχηματισμού που έγινε τον Ιούνιο του 2014, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων, αυτό είναι το πιο αδιάφορο, αλλά σε επίπεδο μηνύματος προς την κοινωνία. Επακολούθησε η πλήρης αναστροφή του μεταρρυθμιστικού ρεύματος (...) Αυτό σηματοδότησε στην κοινωνία μια ταχύτατη αναστροφή πορείας, ενώ επίσης ο τρόπος και το λεξιλόγιο πολλών κυβερνητικών παραγόντων από κει και πέρα νομιμοποίησε πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν αρχίσαμε να σκίζουμε Μνημόνια (σ.σ.: σαφής αιχμή για τις τότε σχετικές αναφορές του Αντ. Σαμαρά), ο κ. Τσίπρας είχε το τεκμήριο ότι μπορούσε να τα σκίσει καλύτερα απ' ότι θα μπορούσαμε εμείς. Αν η κοινωνία θα έπρεπε να επιλέξει κυβέρνηση για να "σκίζει Μνημόνια" ορθώς επέλεξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήμασταν οι κατάλληλοι».
Και συνέχισε τις αιχμές του: «Με μεγάλη λύπη βλέπω τις εκλογικές επιδόσεις του (σ.σ: κόμματος) και τη δημοσκοπική παρουσία του σήμερα που αντιστοιχεί στο 50% με 60% του αποτελέσματος των εκλογών που έγιναν τον Ιανουάριο. Η ΝΔ και η Κεντροδεξιά έχει μια μεγάλη πρόκληση: Να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να επαναδιατυπώσει την πρότασή της (...) Αυτό πρέπει να γίνει με συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων και με κατάληξη σε ένα εύλογο συμπέρασμα. Αυτά στα κόμματα ονομάζονται συνεδριακές διαδικασίες κι αυτό πρέπει να κάνει το κόμμα μου», συνέδριο το οποίο αρνείται η ηγεσία Σαμαρά.