ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Προσπαθεί να δικαιώσει την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική

Κριτική με στόχο τη δικαίωση της δικιάς της πολιτικής ασκεί η ΝΔ στα μέτρα που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρα όμως την κρτική η ΝΔ δηλώνει την πρόθεση της να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση όπου χρειαστεί προκειμένου να διασωθεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. .
Αυτό έκανε σαφές για άλλη μια φορά, ο ίδιος ο Αντ. Σαματάς μιλώντας χτες στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική: «Δε ζητώ από κανέναν πλέον "να κυβερνήσει". Γιατί έγινε σαφές ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Τους ζητάμε να καταλάβουν το λάθος τους, που πολλοί έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και να βοηθήσουν όλοι να το διορθώσουμε. Κι αν το καταλάβουν, θα τους βοηθήσουμε. Αλλά αν πάνε τη χώρα στα βράχια, όπως κάνουν ως τώρα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Τα σημεία της κριτικής
 
Με γνώμονα ανησυχίες και προβληματισμούς τμημάτων του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση εστιάζει την κριτική της στα σημεία των μέτρων.
Λήψη μέτρων 14,2 δισ. ευρώ βλέπει η ΝΔ στη συμφωνία που έκαναν πρόσφατα στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι και οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος. Συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιγράφει τα περισσότερα από όσα περιείχε το «e-mail Χαρδούβελη» (που κατά την ίδια περιλάμβανε μέτρα «μόνο» 980 εκατ. ευρώ), και «επί αυτών προσθέτει φόρους, φόρους και πάλι φόρους».
Ταυτόχρονα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οδηγεί τη χώρα ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα», ενώ εκτιμά ότι «το αδιέξοδο και η άτακτη χρεοκοπία είναι προ των πυλών». Οτι εξαπάτησε προεκλογικά τους ψηφοφόρους, ενώ «"στραγγάλισε" την οικονομία μετεκλογικά με την κρίση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκάλεσε».
Παραπέρα, υπερασπιζόμενη τα δικά της πεπραγμένα ως κυβέρνηση αλλά και την ανάγκη προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, η ΝΔ αναφέρει ότι «το 98% (...) του περιεχομένου της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη αποσκοπούσε στη θωράκιση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να βρει τη θέση που της αρμόζει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον».
Επιπλέον, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, στη "λίστα Βαρουφάκη", που εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στον Πρόεδρο του Eurogroup, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, όχι μόνο για αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και για κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων (...) Επιπλέον, στην εξασέλιδη "λίστα Βαρουφάκη", τα 47 από τα 64 σημεία είναι κατά λέξη αντιγραφή του Μνημονίου!!! Η τάχα "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αντέγραψε το 75% των αντίστοιχων δράσεων του ισχύοντος Μνημονίου και τις βάφτισε ελληνικής έμπνευσης "μεταρρυθμίσεις"!!!».
Η ΝΔ επιμένει, επίσης, ότι: «Ο κ. Τσίπρας "δαιμονοποίησε" το "e-mail Χαρδούβελη", ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει!!! Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το "e-mail Βαρουφάκη", οι 14 περιλαμβάνονταν και στο "e-mail-Χαρδούβελη"!!!».
Τέλος, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «υφεσιακά μέτρα (...) όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων π.χ. για ιατρικές δαπάνες», για «αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών», για «νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη "λίστα Βαρουφάκη", αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη "εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία", από την οποία προσδοκώνται 200 εκατ. ευρώ, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ "απόδοσης" 190 εκατ. ευρώ».