ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ενιαίο στρατό της ΕΕ ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ένα κοινό στρατό των χωρών μελών της ΕΕ οραματίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες.
Κατά τον Ζ.Κ. Γιούνκερ ο ενιαίος ευρωστρατός χρειάζεται για να ενισχυθεί η κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ένας κοινός στρατός όλων των Ευρωπαίων θα έκανε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί όταν πρόκειται να υπερασπίσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι «οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων».
Παραδέχθηκε πως η επίτευξη αυτού του σκοπού περνά μέσα από τις ισχυρές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και της ΕΕ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ανέφερε πως «δεν αισθάνεται κανείς προθυμία» για να επιταχυνθεί ο ευρωστρατός λέγοντας πως «είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν εμπιστοσύνη κυρίως στο ΝΑΤΟ».
Ανέφερε επίσης ως εμπόδιο την αγορά στρατιωτικού υλικού όπου οι χώρες μέλη της ΕΕ λειτουργούν μεμονωμένα παρά τις δεσμεύσεις για αγορές που να ευνοούν την στρατιωτική βιομηχανία στην ΕΕ.