ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων προαναγγέλλει η κυβέρνηση ενόψει της συμφωνίας Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει παλαιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να καταγράψει τη «σύγκλιση» που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο «Brussels Group».
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσδοκά ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα καταλήξει σε μια κοινή δήλωση για την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ θα «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό αστικό κράτος και τις τράπεζες.
«Ελπίζω τη Δευτέρα πως θα δοθεί ένα σήμα προόδου και (θα πουν) ότι μία συμφωνία είναι ορατή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον «Guardian». «Oι συζητήσεις μέχρι τώρα δείχνουν πως υπάρχει κοινό έδαφος στις αλλαγές και στα πολιτικά μέτρα και ως εκ τούτου πιστεύω πως μια συμφωνία είναι εφικτή και προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω», είπε. Επίσης διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ότι στις 12 Μάη θα πληρωθεί κανονικά η δόση των 750 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, ο οποίος εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πιο κοντά γιατί οι δύο πλευρές μιλάνε πλέον την «ίδια γλώσσα». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του ότι «υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας»
.
Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν κρύβονται

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «θολώσει τα νερά», γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οδεύουμε σε ένα τρίτο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και επιπλέον φορολογικά βάρη.
Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 18%. Αυτό σημαίνει ότι η λαϊκή οικογένεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές ανατιμήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών που σήμερα είναι στο χαμηλότερο συντελεστή του 13%.
Ένα άλλο σενάριο προβλέπει ότι θα αποσυρθεί η μείωση κατά 30% του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για φέτος. Είναι προφανές ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει, ενώ οι εξαγγελίες για το αφορολόγητο παραπέμπονται σε ένα απροσδιόριστο μέλλον.
Ο Γ. Βαρουφάκης σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι της αύξησης του ΦΠΑ, ανέφερε στην ομιλία που έκανε στις Βρυξέλλες ότι θα θεσπιστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, ένας χαμηλότερος για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και ένας υψηλότερος για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα πληγεί η λαϊκή οικογένεια, αφού θα αυξηθούν όλα τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και πολλά προϊόντα που είναι απαραίτητα και σήμερα έχουν συντελεστή 13%. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κλάδο των τροφίμων μόνο το γάλα και το ψωμί θα ενταχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε στον ενιαίο συντελεστή, επομένως θα αυξηθούν σημαντικά. 
Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις ήταν στο πνεύμα της κοινής δήλωσης Τσίπρα – Γιούνκερ που περιγράφει τη διατήρηση των υφιστάμενων, αλλά και τη λήψη επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων. Για το Ασφαλιστικό δήλωσε ότι πρέπει να «εκσυγχρονιστεί» και έδωσε έμφαση στην ενοποίηση Ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα «δίκαιο» και «αποτελεσματικό» σύστημα» κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζει μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και άλλων δράσεων προς όφελος του κεφαλαίου, όπως το «άνοιγμα» αγορών. Ο Γ. Βαρουφάκης εξήγγειλε την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου και τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό μοντέλο.