ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Βάζει πλάτη» για να κλείσει συμφωνία

«Πλάτη» στην κυβέρνηση βάζει η ηγεσία της ΝΔ ώστε να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, να προωθήσει τάχιστα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις 100 μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκφράζει καταρχάς τις αγωνίες του ντόπιου κεφαλαίου για την πορεία της οικονομίας του: «Η οικονομία παρουσιάζει - τους πρώτους μήνες του 2015 - σημάδια επιβράδυνσης», «οι διεθνείς και εγχώριοι θεσμοί και οργανισμοί αναθεωρούν, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2015», «υπάρχουν μάλιστα και προβλέψεις άλλων οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα κινδυνεύει να "βουτήξει", και πάλι, στην ύφεση το 2015».
Τονίζει ότι «το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, αυξάνεται», «οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζουν, και πάλι, τη χώρα», «επενδυτές εγκαταλείπουν ή "παγώνουν" τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας».
Προειδοποιεί ότι «η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης», «τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν, κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, απόκλιση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ από τους στόχους», «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πρωτογενή ελλείμματα», «τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται δραματικά», «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται», «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε "ασφυξία" την οικονομία».
Συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση έχει "σκουπίσει" τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προχωρώντας πλέον και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό», «οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνονται σταθερά, και τα "κόκκινα δάνεια", διαρκώς, αυξάνονται», «το κόστος δανεισμού των τραπεζών διογκώνεται (...) Ολοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένας δεν έχει συμφέρον από την παράταση μιας "προβληματικής" κατάστασης σε χώρα της Ευρωζώνης».
Και σε αυτή τη βάση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας μας, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ρόλο μας, σε κάθε περίοδο, στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε πλάτη" ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί και να πορευθεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».