ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Για αλλαγές στο ΦΠΑ μετά το καλοκαίρι έκανε λόγο ο Γ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist

Η άρση των εμποδίων στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι το σημείο εκκίνησης της κυβερνητικής πολιτικής, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει λαμβάνοντας τα απαρατήρητα αντιλαϊκά μέτρα. 
Υπό αυτό το πρίσμα ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «συμφωνούμε απολύτως στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, στο γεγονός ότι -θα το πω αγγλιστί- το ελληνικό κράτος για επιχειρηματίες και πολίτες συχνά είναι public enemy number one (νούμερο 1 δημόσιος εχθρός) συμφωνούμε ότι η επιχειρηματικότητα των νέων δεν ενισχύεται, το αντίθετο, ότι δύο-τρεις νέοι άνθρωποι για να δημιουργήσουν ένα start up αντιμετωπίζουν εχθρότητα από το κράτος, από το ασφαλιστικό σύστημα και από το φορολογικό σύστημα» και πως «συμφωνούμε ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο».
Εμμέσως πλην σαφώς ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε και το πού και το γιατί θα ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν το στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλίων, διότι όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «αν απλώς κλείσουμε μια συμφωνία όπου θα κόψουμε μερικές επικουρικές συντάξεις, αυξήσουμε λίγο το ΦΠΑ στα νησιά, μόνο και μόνο για να πάρουμε τα 7 κόμμα κάτι δισεκατομμύρια της τελευταίας δόσης και μετά ξανά μανά πάλι σε ένα μήνα να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με πριν».
Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας σαφές πως η συμφωνία δεν πρέπει να «πνίγει» τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας χαρακτηριστικά «εάν ανακοινώσεις στην αγορά ότι θα προσπαθήσεις να εκμαιεύσεις από τον ιδιωτικό τομέα ένα τόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα από σήμερα μέχρι το 2019, δεν θα υπάρξουν οι επενδύσεις που θα παράξουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό ονομάζω είναι “παγίδα λιτότητας ή αυστηρότητας” αν θέλετε. Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης».
Συνεπώς, όταν ο υπουργός λέει πως «πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας», προσθέτοντας «εμένα δε μου αρέσει η λέξη “λιτότητα”», προφανώς εννοεί να περισσεύει κρατικό χρήμα που να διοχετεύεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και για να γίνει αυτό θα πρέπει το πρωτόγεννες πλεόνασμα να είναι μικρότερο και για τις ιδιωτικοποιήσεις να «είμαστε πιο ρεαλιστικοί στους στόχους που θέτουμε, εμείς δεν πρόκειται να σας πούμε ότι θα πάρουμε 15 δισεκατομμύρια, όταν πιστεύουμε ότι ακόμα και να τις κάνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις με όλο το "μπρίο" που χρειάζεται δε θα πάρουμε πάνω από 6 δισ.».
Κι εφόσον, όπως λέει ο Γ. Βαρουφάκης, «διαφωνούμε στα βασικά ζητήματα», τότε στο ερώτημα «γιατί δεν έχετε κλείσει τη διαπραγμάτευση;», απαντά πως «ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα τέτοιο πακέτο, το οποίο από πλευράς αν θέλετε μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Αν τα νούμερα αυτά δεν δένουν μεταξύ τους».Την κατάλληλη συνταγή με την οποία θα εξυπηρετούνται τόσο οι δανειστές όσο και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναζητά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, φορτώνοντας τα «σπασμένα» στο λαό.
Οπότε, με βάση τα όσα ανέφερε, η κυβέρνηση θα πάρει αντιλαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, με τον υπουργό να λέει πως «στο ΦΠΑ απαιτείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος» και να διευκρινίζει ότι για το ΦΠΑ «καμία αλλαγή δεν θα γίνει ως το τέλος του καλοκαιριού». Πέραν των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Φορολογικό, συμφωνεί και θα προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις «με στόχο τη δημιουργία μιας ροής επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα». Θα απεγκλωβίσει τις τράπεζες «από τα κόκκινα δάνεια» γι' αυτό θα ιδρύσει «εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετουμένων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων». Θα προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, λέγοντας ότι «υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που κι αυτές με τη σειρά τους αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».
Επανέλαβε πως θέση της κυβέρνησης είναι το χρέος να πληρωθεί από το λαό που δεν το δημιούργησε ο ίδιος, λέγοντας πως «το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί, να το πω απλά, να το πω μ’ έναν ευφημισμό αν θέλετε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, δεν μιλάω για "κούρεμα". Το "κούρεμα" είναι κακή λέξη, το έχουμε ξεχάσει».
Ανέφερε επίσης πως πρέπει ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν τους επόμενους μήνες να «σταλούν στο απώτερο μέλλον». Ανέφερε πως «Ιούλιο - Αύγουστο θα κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιον τρόπο, για ν’ αποπληρώσει τα ομόλογα από το SMP, πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει ο κ. Τρισέ αν θυμάστε το 2010-11 τα οποία τα κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το εναπομείναν αυτό ποσό των ομολόγων είναι γύρω στα 27 δισ. τα οποία θα πρέπει ν’ αποπληρώνονται τους επόμενους μήνες, χρόνια, πάρα πολύ σύντομα. Αυτά τα ομόλογα, είναι πάρα πολύ απλό, θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό».