ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ «Κλείδωσε» η φοροληστεία 1,8 δισ. ευρώ με έμμεσους φόρους στο Euro Working Group

Συμφωνία για το μπαράζ έμμεσων φόρων και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους κατέγραψε η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη 12 Μάη και αναμένεται έως τις 22 Μάη να ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ακόμα τον «αυτόματο κόφτη», τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση του Euro Working Group καταγράφηκαν για μια ακόμα φορά οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συνεπώς εμμένει στη θέση ότι απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα.

Καταιγίδα έμμεσων φόρων

Το μπαράζ αύξησης και επιβολής νέων έμμεσων φόρων είναι μία από τις προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος και στο όνομα αυτής της συζήτησης η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από το λαό επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ με την πλέον άδικη φορολογία που είναι η έμμεση, ενώ η αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση θα επιφέρει ανατιμήσεις σε βασικά και αναγκαία προϊόντα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συμφωνήθηκε:
- Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου για την είσπραξη περίπου 450 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε βενζίνηπετρέλαιουγραέριο και φυσικό αέριο.
- Αύξηση του φόρου στα αλκοολούχα ποτά, κατάργηση του εδικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα.
- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό.
Συμφωνήθηκε επίσης η επιβολή νέων έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα επιβάλλεται:
- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ.
- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
- Τέλος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω.
- Τέλος ανά διανυκτέρευση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά και πάνω.
- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη συνδρομητική τηλεόραση.

Ψήφιση των μέτρων και μετά συζήτηση για χρέος

Έως το Eurogroup στις 24 Μάη πρέπει να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή οι έμμεσοι φόροι και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους διότι όπως διαμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η οριστικοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί το χρέος.
Για τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν ορισμένες διαφορές που τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και αφορούν κυρίως τον προκαθορισμό συγκεκριμένων μέτρων.
Για τα «κόκκινα» δάνεια οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει αλλαγή στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για μια προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας έως 140.000 για 18 μήνες έως το τέλος του 2017, ενώ για ακίνητα πάνω από 140.000 αίρεται κάθε προστασία.
Σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως απομένουν λεπτομέρειες για να κλείσει και να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβρη του 2016 και θα διαχειριστεί την πώληση φιλέτων αξίας 50 δισ. ευρώ για τα οποία υπάρχουν έντονοι διαγκωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων.