ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ Ψήφιση μέχρι την Κυριακή του πολυνομοσχεδίου με τον «κόφτη» και τους έμμεσους φόρους θέλει η κυβέρνηση

Μέχρι την Κυριακή να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τον «αυτόματο κόφτη», την έμμεση φορολογία, τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση που τη Δευτέρα σε πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οριστικοποίησε τη μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί από την Πέμπτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και το Σαββατοκύριακο θα φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να κάνει το απαραίτητο «φροντιστήριο» στους βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος.
Στον «κόφτη» εντάσσονται μισθοί και συντάξεις
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την κυβερνητική σύσκεψη, ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους θα αποφασίζει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.
Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές και στην περίπτωση που δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο «κόφτης», με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, άρα και σε μισθούς και συντάξεις, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Επιπλέον, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.
Εργαλείο αυτόματου εκβιασμού
Επιβεβαιώνεται πως ο «κόφτης» θα είναι ένα ακόμα εργαλείο εκβιασμού καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μη χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μείγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις. Συνεπώς, με τη δαμόκλειο σπάθη του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης θα ζητείται από το λαό να ανεχθεί αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να μην έρθουν χειρότερα.
Χρέος τους η διευκόλυνση των επενδύσεων
Συζητήθηκε και το κρατικό χρέος στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μάη είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης
Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός:
- Τον Απρίλη κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων του μνημονίου, δεν θα λαμβάνεται πρόσθετο μέτρο.
- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εκτός του στόχου, τότε θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς που εμπεριέχουν και μισθούς και συντάξεις.
Η κυβέρνηση βαφτίζει «επιτυχία της» τον ισχυρισμό ότι με τον «κόφτη» κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια χωρίς να χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού διότι μέχρι το 2018 θα καλυφθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,5% το 2017 και 3,5% το 2018.
Βέβαια το αν, πότε και σε τι βαθμό θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» εξαρτάται από την ελληνική οικονομία που επηρεάζεται άμεσα από τις αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.