ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ανακοίνωση Δημοκρατική Ενότητας Λιμανιών 22 Ιούνη 2016

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Πειραιάς 22 Ιούνη 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

Χαιρετίζουμε τον απεργιακό αγώνα των εργατοϋπαλλήλων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όλων των συναδέλφων που συνεχίζουν το αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ και  των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου  και την εκφυλιστική τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου.
Η πλειοψηφία σε ΟΜΥΛΕ και σωματεία - νέος και παλιός εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός - οδήγησαν σε εκφυλισμό τους αγώνες. Αποφάσεις  για απεργιακούς αγώνες χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική,  και  τους φορείς  της, το σύστημά τους,  χωρίς σχέδιο κλιμάκωσης, χωρίς συμμαχίες.

Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

                      Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες.

Η πώληση του ΟΛΠ  μπαίνει στη φάση ολοκλήρωσης ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη πώληση του ΟΛΘ και των υπόλοιπων λιμανιών. Νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων - προαπαιτούμενα για τη 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, ζωή κόλαση για τους εργατοϋπαλλήλους. Τα νέα αντεργατικά μέτρα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις(Κανονισμούς Εργασίας)  και τις ΣΣΕ, το συνδικαλιστικό νόμο  για το χτύπημα  της απεργίας και  νομοθέτηση της ανταπεργίας των εργοδοτών - του αντιδραστικού lock out κ.α. Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας ψήφισαν νέο «αναπτυξιακό» νόμο, δίνοντας ζεστό χρήμα – επιδοτήσεις – φοροαπαλλαγές, παραχωρώντας  υποδομές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μην απογοητεύεσαι. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Μεγάλη είναι η ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) που επικρατούν στην ΟΜΥΛΕ και τα σωματεία τα λιμανιών. Υπηρέτες της «ανταγωνιστικότητας» και του «κοινωνικού διαλόγου» δημιούργησαν αυταπάτες στους εργατοϋπαλλήλους για λύσεις «εντός των τειχών», χωρίς σύγκρουση με τη αιτίες που προκαλούν τη καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι διακηρύξεις για κοινούς στόχους κεφαλαίου-εργατών, για λιμάνια υπό «δημόσιο έλεγχο του 51%» εγκλώβισαν τα σωματεία σε πλαίσια πάλης και αδιέξοδους αγώνες κάτω απ’ τη σημαία ξένων συμφερόντων προς τους εργατοϋπαλλήλους, στη μέγγενη ενδοαστικών αντιθέσεων  και ανταγωνισμών ανάμεσα  σε μεγάλους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους,  για τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας λιμενικών υποδομών.
Δημιούργησαν αυταπάτες για διαχειριστικές κυβερνητικές λογικές παρασύροντας πότε στον έναν και πότε στον άλλο κυβερνητικό σωτήρα του λιμανιού. Έχουν ευθύνη στη καλλιέργεια ψευδεπίγραφων ελπίδων και κλίματος αναμονής απ’ την ανάδειξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καταγγέλλουμε την συνδικαλιστική πλειοψηφία του σωματείου Ένωσης Λιμενεργατών (ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΑ), που με πρόσχημα τις δημαγωγικές δηλώσεις του Υπ. Ναυτιλίας για δήθεν διατήρηση του κανονισμού εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων απ’ το νέο ιδιοκτήτη, προχώρησε σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Λένε ψέματα, πουλάνε για άλλη μια φορά ψεύτικες ελπίδες. Μόνη διασφάλιση για τους λιμενεργάτες είναι ο αγώνας ενάντια στα σαρωτικά μέτρα που έρχονται, κόντρα στις υπονομευτικές λογικές των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων.
   
Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα. Να βγάλουμε συμπεράσματα  για περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας, αιτήματα και μορφές πάλης που να οδηγούν στη βελτίωση της ζωής μας. Ζήσαμε τις μειώσεις στους μισθούς 35%, την εντατικοποίηση, το μειωμένο προσωπικό με  λιμάνι υπό «δημόσιο έλεγχο». Τις ΣΣΕ που να «υπογράφονται» και να μην εφαρμόζονται. Γνωρίζουμε το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο ανάπτυξης τύπου Cosco και την εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν.
Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΟΜΥΛΕ δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία για την εφαρμογή των ΣΣΕ, για την οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές που πλήττουν στο σύνολο της εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Καθαρά κινούμενοι σε μια συντεχνιακή λογική, αποσπούσαν τους αγώνες μας απ’ το υπόλοιπο λαό, εγκλώβιζαν στα ζητήματα μόνο του λιμανιού όταν οι εξελίξεις προμήνυαν τη αντεργατική καταιγίδα. Σήμερα οι δυνάμεις αυτές παζαρεύουν το δικό μας μέλλον για να διασφαλίσουν τα δικά τους προνόμια και συμφέροντα υπό το νέο καθεστώς.

Γύρνα τη πλάτη σου στις εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις,  μη στρέφεσαι σε ατομικές λύσεις. Ο αγώνας έχει συνέχεια.

Οι δυνάμεις  που συσπειρώνονται στο  ΠΑΜΕ θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, για να είναι οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στην μεγαλοεργοδοσία κόντρα στα νέα μέτρα που είναι στην ημερήσια διάταξη, για τις εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει.
 Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας.
Για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειες μας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

            Αγωνιζόμαστε:
   Ø Για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή  πολιτική  της κυβέρνησης και των  μονοπωλιακών  ομίλων.
   Ø Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους εργατουπάλληλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
 Ø Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων.

Οι δυνάμεις  του ΠΑΜΕ εντάσσουν αυτές τις διεκδικήσεις στον αγώνα για συνολικότερες, πιο ριζικές αλλαγές. Για  λιμάνια  κοινωνικοποιημένα   που  ως  λαϊκή  περιουσία   θα  εξυπηρετούν  τις  σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες.  Σύγχρονα και ασφαλή   λιμάνια με υποδομές στήριξης   για  τη  διακίνηση   ανθρώπων  και προϊόντων, που  εξυπηρετούν  το  λαό  και  όχι  τα  κέρδη των  μεγάλων  επιχειρηματικών  ομίλων.


Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών