ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

«βραδεία ανάπτυξη» της παγκόσμιας οικονομία διακρίνει ο ΟΟΣΑ - Νέα αντιλαικά μέτρα ετοιμάζουν για τους λαούς

Τη διευρυνόμενη ανησυχία για τις δυσοίωνες προοπτικές που ανοίγει η ασθενική ανάπτυξη των μεγάλων καπιταλιστικών οικονομιών, αντανακλά η ανάλυση ενός ακόμη οικονομικού οργανισμού των ιμπεριαλιστών.
Συγκεκριμένα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑμε την ευκαιρία της δημοσίευσης σήμερα των οικονομικών προοπτικών του εξαμήνου, κάνει λόγο για την «βραδεία ανάπτυξη», στην «παγίδα» της οποίας «έχει πιαστεί η παγκόσμια οικονομία» και καλεί του ηγέτες «που χαράζουν τις δημόσιες πολιτικές, να δράσουν άμεσα, εάν θέλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».
«Η ανάπτυξη είναι υποτονική στις προηγμένες οικονομίες και έχει επιβραδυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες που έχουν παίξει το ρόλο της λοκομοτίβας μετά την κρίση», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση των Προοπτικών. Σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του εξαμήνου η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να είναι μέτρια στο 3% το 2016, ήτοι σχεδόν αμετάβλητη από το 2015. Αυτό οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση των υποτονικών εμπορικών συναλλαγών, της μέτριας εξέλιξης των μισθών και της επιβράδυνσης της δραστηριότητας των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών. Οι προβλέψεις για το 2017 δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, με μόλις ένα 3,3 %.

Αναιμική ανάπτυξη

Στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, η μέτρια ανάκαμψη θα συνεχισθεί. Στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι 1,8% το 2016 και 2,2% το 2017, ενώ στην Ευρωζώνη, θα είναι 1,6% και 1,7% αντίστοιχα.
Στην Ιαπωνία η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 0,7% το 2016 και 0,4% το 2017, ενώ γενικότερα για τις 34 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, οι προβλέψεις δίνουν 1,8% το 2016 και 2,1% το 2017.
Στην Κίνα, από 6,5% το 2016 η ανάπτυξη θα κατέβει στο 6,2% το 2017 και στην Ινδία, αναμένεται να κυμανθεί στο 7,5% για το 2016 και το 2017, με μια δυναμική όμως που δείχνει «στοιχεία κούρασης». Η Ρωσία και ηΒραζιλία, παραμένουν βυθισμένες σε βαριά ύφεση με συνέπεια τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Για τη Ρωσία προβλέπει ύφεση 1,7% για το 2016 και ανάπτυξη 0,5% για το 2017 και για τη Βραζιλία μείωση 4,3% και1,7% αντίστοιχα.
Στις δράσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την έξοδο από «την παγίδα της βραδείας ανάπτυξης» είναι η «πλατύτερη χρήση των δημοσιονομικών πολιτικών» και μια νέα προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»δηλαδή νέων μέτρων που θα εξασφαλίζουν φθηνότερους εργάτες για το κεφάλαιο.