ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η κυβέρνηση κατέθεσε αλλαγές με βάση την επιστολή της «COSCO» - Άρχισε ξανά η συζήτηση στην Ολομέλεια

Άρχισε και πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην «COSCO» με τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα να καταθέτει νομοθετικές αλλαγές σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου με βάση την επιστολή του κινεζικού μονοπωλίου.
Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται απόψε Πέμπτη να ψηφιστεί. Στην ομιλία του ο Θ. Δρίτσας επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα με την επιτολή της COSCO λέγοντας πως υπήρξε «φασαρία και αναταραχή» χωρίς «καμία ουσιώδη βάση» και πως «γεννήθηκε ένα ζήτημα κυριολεκτικά εκ του μη όντος» που το απέδωσε στην υπερβολική νομική κάλυψη που επεδίωξε ο παρεχωρησιούχος.
Νωρίτερα, η συζήτηση διακόπηκε πριν καν ξεκινήσει. Με την έναρξη της διαδικασίας ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα κατατεθούν «νομοτεχνικές βελτιώσεις» οι οποίες προφανώς θα ικανοποιούσαν τις αξιώσεις της «COSCO», η οποία κατέθεσε επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι διαφορετικό από τη σύμβαση που συμφωνήθηκε.
Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης από θέση στήριξης της σύμβασης με την «COSCO», πρότειναν να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η  κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημά τους και έτσι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει μετά από μία περίπου ώρα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των «νομοτεχνικών βελτιώσεων». Με την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαφώνησε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι μεταβολές δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος, στην οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση. 
Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, όταν κατατέθηκε ο νόμος προέβη σε μία σειρά αλλαγές «με κριτήριο καλής νομοθέτησης», οι οποίες «δεν έχουν καμία σχέση με ανατροπή δεδομένων». Όπως είπε, «οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα, να ανατρέψουν συμφωνία ούτε τίποτα. Παρόλα αυτά οι αλλαγές αυτές διαβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει τη διαρκή επικοινωνία με τους διαγωνιζομένους και τον παραχωρησιούχο. Δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανένα».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τη σύμβαση που υπέγραψε με την κινεζική εταιρεία. «Οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα ο υπουργός αν υπάρχει εμπλοκή», ανέφερε προσθέτοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
«Εάν εδώ δεν έχουμε καθαρό αυτό που η κυβέρνηση υπέγραψε, δεν πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι «πορτοφολάς το έκανε αυτό».

Δ. Μανωλάκου: Στο κινεζικό μονοπώλιο έχετε δώσει όλοι 

«Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα και στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα, όλοι σας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
«Η μπότα του μονοπωλίου δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση των προνομίων που του δίνετε, απαιτεί με τον καθαρότερο και πιο απόλυτο τρόπο τους σκληρούς όρους που συμφωνείτε όλοι σας σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της χώρας» πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν αλλάζει η ουσία 

To KKE δεν εξαρτά τη στάση του από τις όποιες μεταβολές φέρει η κυβέρνηση γιατί δεν αλλάζουν την ουσία που είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και οι επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με αφορμή την κοκορομαχία για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. 
«Η κουβέντα γίνεται για να υπάρχει μια εύκολη κριτική από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις τις οποίες κάνει», είπε, συμπληρώνοντας ότι «συμφωνούν με την ουσία της σύμβασης παραχώρησης, με την ιδιωτικοποίηση και προσπαθούν με έναν τρόπο να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση». 
Καταλήγοντας, ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπει η συζήτηση στην ουσία.

Η σύμβαση θα κυρωθεί λέει η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι ο θόρυβος γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τον «COCSO», είναι «επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου».
Επίσης έκανε λόγο για «παιχνίδι εντυπώσεων» και για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης» του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας ότι η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.
«Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως το δημοσιότητας για δήθεν διάβημα διαμαρτυρίας του Κινέζου Πρέσβη προς το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην "COSCO" είναι παντελώς αναληθείς» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.