ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Σχήμα λόγου» η κατάργηση του Μνημονίου...

Δεν θα μπούμε στον κόπο να ανατρέξουμε και να θυμίσουμε πόσες φορές τα τελευταία χρόνια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του, με τον πλέον επίσημο τρόπο, έλεγαν ότι τα μνημόνια θα καταργηθούν «με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Χθες, ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της, έδωσε μια άλλη ερμηνεία του όλου ζητήματος. Αυτές οι δηλώσεις ήταν, λέει, ...«σχήμα λόγου». Αν ήταν έτσι, γιατί δεν το έλεγαν αυτό και τότε στο λαό; Γιατί ψήφισαν πριν 2 χρόνια την πρόταση νόμου του ΚΚΕ που καταργούσε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με ένα νόμο;
Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τότε το παραμύθι έπρεπε να γίνει πιστευτό, ενώ τώρα, που εφαρμόζουν και συνεχίζουν τα μνημόνια, τα παραμύθια του παρελθόντος είναι βάρος. Γι' αυτό άλλωστε κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής δεν φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή την επικαιροποιημένη πρόταση νόμου κατάργησης μνημονίων, που κατέθεσε το ΚΚΕ από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Βεβαίως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτό που έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, ούτε με ένα νόμο και ένα άρθρο ούτε με περισσότερους, γιατί πολύ απλά αποδέχεται το πλαίσιο -ΕΕ, χρέος, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης- που όχι μόνο έφερε τα μνημόνια, αλλά τα επεκτείνει και τα ενισχύει. Αυτό άλλωστε κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.
Το σημαντικό, όμως, βρίσκεται στην εξαπάτηση του λαού, που ομολογείται μετεκλογικά και «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Στην ουσία λένε στο λαό απλά και κυνικά ότι «σε εξαπάτησα», «σε κορόιδεψα» και τώρα «πλήρωσε το λογαριασμό».
«Πρώτη φορά αριστερά»… Αυτό είναι μάλλον το μοναδικό «σχήμα λόγου».